TRETS DE PISTOLA EN UN MÍTING ALS EUA
Crònica 09/01/2011

Cinc morts i una congressista greu en un tiroteig

La diputada per Arizona Gabrielle Giffords va rebre un tret al cap a Tucson i es troba en estat crític però els metges són optimistes. En el tiroteig, almenys 5 persones van morir i 13 van resultar ferides.

Núria Ferragutcasas
2 min
Departament, CNN

WASHINGTON.Un acte polític de la congressista per Arizona Gabrielle Gifffords a Tucson va acabar ahir en tragèdia. Un jove blanc de 22 anys armat va irrompre a la reunió obrint foc contra els assistents. Almenys cinc persones van morir i 13 més van quedar ferides, incloent-hi la diputada demòcrata. La policia va detenir l'agressor minuts després. En el seu darrer missatge a Twitter, Gabrielle Giffords animava els seus constituents a venir al seu primer acte polític des de les eleccions legislatives del novembre passat. "El meu primer congrés comença a la teva cantonada. Sisplau, vine a explicar-me què penses o tuitegem més tard". Els seus conciutadans van respondre a la seva crida i més d'un centenar es van acostar a l'acte a l'aparcament d'un supermercat. Ningú podia imaginar que una invitació al debat acabaria en una massacre.

Una nena entre els morts

Un funcionari del Departament del Sheriff del Comtat de Pima va informar en una roda de premsa que entre els morts hi ha una nena de nou anys i el jutge federal John Roll, que havia estat involucrat en casos d'immigració i havia rebut amenaces de mort. "He sentit 15 o 20 trets i després gent corrents i cridant que la congressista Giffords havia estat tirotejada", va explicar a la cadena de televisió CNN Jason Pekau, botiguer que era a prop dels fets. La congressista Gabrielle Giffords va rebre un tret al cap a boca de canó i, tot i que les primeres informacions entre el caos la donaven per morta, es troba en estat crític amb un pronòstic optimista. Un portaveu de l'hospital al qual van ser traslladats la diputada i alguns ferits va informar que malgrat la gravetat de les ferides, la direcció de l'hospital s'ha mostrat "optimista" sobre la recuperació de Giffords.

El president Barack Obama va definir el crim com una "tragèdia indescriptible". "No tenim encara totes les respostes -va continuar-, el que sabem és que un acte de violència tan terrible i sense sentit no té lloc en una societat lliure". També el nou president de la Cambra, el republicà John A. Boehner, va assegurar que estava "horroritzat" per l'atac a la congressista i als seus seguidors. "És un atac a tots els que serveixen aquest país", va dir.

Se'n desconeixen els motius

L'atac a la congressista, que ha horroritzat la societat nord-americana, té pocs precedents. El novembre del 1978, Leo Ryan, demòcrata de Califòrnia, va ser assassinat 11 dies després de guanyar la seva reelecció. A diferència del tiroteig d'ahir, l'assassinat de Ryan va tenir lloc a Jonestown, Guyana, després de rebre trets de partidaris del líder religiós Jim Jones. Ryan havia volat al país sud-americà per investigar les denúncies de maltractaments dels partidaris de Ryan.

La policia no va revelar els motius que van portar el pistoler a obrir foc contra la congressista demòcrata i els seus seguidors. Alguns blogs i mitjans nord-americans especulaven ahir que el seu perfil liberal en podia haver estat la causa. Giffords, que volia parlar cara a cara amb els seus conciutadans per debatre el futur del país, va votar a favor de la polèmica reforma sanitària. La massacre de ben segur eclipsarà el debat que han impulsat els republicans per revocar la llei que tindrà lloc dimecres vinent a la Cambra de representants.

stats