ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 19/11/2011

El debat sobre el debat frustrat

S. González / M. Colomer
3 min
El debat sobre el debat frustrat

"Tots fora del plató menys els candidats", ordena Josep Cuní. Dit i fet. El periodista es queda a soles amb Josep A. Duran i Lleida, Jorge Fernández, Alfred Bosch i Joan Coscubiela. Són quarts de sis i ja hauria d'haver començat la gravació del debat, però falta la candidata socialista, Carme Chacón. El seu número dos, Daniel Fernández, espera amb una resolució de la Junta Electoral sota el braç en una sala a part aliè a la cimera. "Si entra Fernández a debatre, jo marxo", diu Duran, un argument que també comparteix Fernández Díaz. "Doncs si no entra el número dos del PSC, jo no debato", afegeix Joan Coscubiela, contrari a deixar el faristol socialista buit. Bosch, vol debatre "amb qui vulgui fer-ho". Decisió salomònica de Cuní i la cadena 8TV 40 minuts després: se suspèn el debat.

L'origen d'aquest serial que es va anar travant ahir al plató de 8TV és una carta del Grup Godó que va ser enviada el 30 de setembre a tots els partits. La missiva convocava els caps de llista per Barcelona a un debat l'últim dia de campanya. No s'especificava el format ni quins periodistes participarien en les preguntes, unes qüestions que amoïnaven ERC i ICV-EUiA. Quan només havien confirmat Duran i Lleida i Fernández Díaz, els partits ja es van trobar publicitat de 8TV que anunciava l'assistència dels seus candidats.

Anunciats sense confirmació

Coscubiela va acceptar dijous al matí i va negociar condicions: que Cuní, Jordi Barbeta, Pilar Rahola i Jordi Basté fessin les preguntes en general, a tots els candidats. Bosch va confirmar a principis de setmana, i només quedava Chacón. La pressió augmentava. "Des d'aquí vull convidar formalment la senyora Chacón a participar al debat de 8TV", va insistir el president de la Generalitat, Artur Mas, dimecres en un míting de CiU a Girona. Els tuitares de CiU també feien feina: van crear el hashtag #chaconvalenta.

Cuní no va tenir la resposta del PSC fins dijous a les 11.30 h. El director de campanya del PSC, José Zaragoza, al·legava que la cap de llista no podia assistir al debat per motius d'agenda, però oferia el número dos a canvi. Godó va respondre amb una carta certificada a les set de la tarda en què insistia que el debat era de números u i "que no podien trair la confiança que havien dipositat en ells la resta de formacions polítiques".

En veure que l'assistència de Chacón al debat seguia apareixent als anuncis, el PSC va presentar ahir al matí un recurs a la Junta Electoral en què demanava que el seu número dos fos acceptat al debat o bé se suspengués. A dos quarts de cinc de la tarda, els quatre candidats ja estaven sent maquillats. Daniel Fernández va arribar a les instal·lacions de 8TV a les 16.45 acompanyat de Miquel Iceta i Joan Rangel. Portaven la resolució de la Junta Electoral, que va fallar al seu favor i van ser derivats a una sala a part.

És aleshores quan Cuní convoca el gabinet de crisi al plató amb la resta de candidats. S'acorda la suspensió i la presentació d'un nou recurs. A partir d'aquí, el calidoscopi de versions. "Se'ns va amenaçar de deixar la cadira buida", diuen els socialistes. Cuní ho va negar públicament. "Mai hem confirmat que la candidata anés a un debat un divendres a la tarda", va etzibar Daniel Fernández. "En 50 dies, el PSC mai va confirmar la presència ni absència de Chacón ni va comunicar alternativa", va explicar Cuní, que va afegir que la candidata del PSC tenia "temps de sobres" d'arribar a l'entrevista. Segons fonts socialistes, Cuní va cridar Fernández i Iceta al seu despatx, on van mantenir "una tensa conversa".

Una situació amb precedents

El cert és que dies abans, Chacón, però també Duran i Fernández Díaz, ja havien rebutjat participar en el debat de caps de llista que el programa de TVE Catalunya 59 segons havia organitzat. La televisió pública va acceptar que CiU hi enviés el sis de la llista, el PSC el tercer i el PP el quart. També va haver d'optar per fer un debat de números dos la pública BTV. ERC i ICV no han perdut cap opció per debatre, encara que fos amb segones files dels adversaris. Cuní no va cedir: "Acatem però no compartim la decisió perquè, a partir d'ara, qualsevol partit podrà decidir qui envia a un debat".

stats