LA TRAMA DE LES ITV
Crònica 05/04/2012

La Diputació suspèn Tous de sou i feina

La Diputació de Barcelona va suspendre ahir de sou i feina el seu coordinador general, Josep Tous. I continuarà així fins que el jutge determini la seva presumpta relació amb una trama il·legal en l'àmbit de les ITV.

Oriol March
2 min
EL PLE DE L'AJORNAMENT El ple de la Diputació de Barcelona, presidit per Salvador Esteve al centre, va congelar la setmana passada el nomenament de Josep Tous.

BARCELONA.Una setmana i tres dies després de ser detingut, juntament amb quatre persones més, per un suposat delicte de tràfic d'influències entorn a la concessió de llicències d'ITV, Josep Tous va ser suspès ahir de sou i feina com a coordinador general de la Diputació de Barcelona. En un inici, la setmana passada l'ens supramunicipal, presidit per Salvador Esteve (CiU), va decidir congelar el nomenament oficial de Tous. Ahir, però, la diputació va ser més dràstica a l'espera d'una decisió judicial que determini si el coordinador és culpable d'un delicte de tràfic d'influències.

Tous, a qui la Generalitat ha admès que tenia contractat per "posar ordre" al sector de la ITV, va declarar davant del jutge dimecres de la setmana passada. Va ser posat en llibertat sense càrrecs i, set dies més tard, la diputació l'ha suspès cautelarment del càrrec. CDC, partit al qual Tous pertany com a conseller nacional, era partidària de mantenir-lo al càrrec a l'espera d'escoltar la seva versió, segons van assegurar a l'ARA diversos dirigents del partit. Però els esdeveniments han fet variar la posició.

Per evitar "polèmiques"

El portaveu de CiU a la diputació -on els nacionalistes governen amb el PP, que ostenta dues vicepresidències-, Joan Carles Garcia Cañizares, va ser l'encarregat de comunicar a la resta de partits la decisió. Una decisió presa, segons va justificar Garcia Cañizares, per "deixar la institució al marge de les polèmiques". La suspensió del coordinador general va acompanyada d'una remodelació de l'àrea de presidència de la diputació que pretén cobrir les tasques de Tous -pròxim a Oriol Pujol, secretari general de CDC, des que se'l va endur al departament d'Indústria als anys 90- i que no podrà dur a terme fins que el jutge es pronunciï sobre la trama irregular de les ITV.

És la segona vegada que Salvador Esteve veu el seu número 2 a la institució involucrat en una trama presumptament il·legal. L'antecessor de Tous, Josep Maria Matas, va ser cessat fa unes setmanes perquè van aparèixer informacions segons les quals hauria malversat 900.000 euros a través de l'Associació Catalana de Municipis (ACM).

stats