CRISI ALIMENTÀRIA
Crònica 17/07/2011

Dotze milions d'africans en perill de morir de fam

Cristina Mas
3 min
Fugint de la sequera Dones que han fugit de la sequera al sud de Somàlia fan cua per obtenir aliments en un camp de refugiats de Mogadiscio.

La supervivència de milions de persones a la Banya d'Àfrica penjava d'un fil que s'ha trencat amb la pitjor sequera des de fa 60 anys. La crisi alimentària més greu que es viu avui al món afecta Somàlia, Kènia, Etiòpia i Djibouti i posa en perill imminent la vida de dotze milions de persones. La sequera arriba en un moment en què els preus mundials dels aliments bàsics baten tots els rècords a causa de les dinàmiques especulatives.

És una crisi anunciada: les ONG que treballen a la zona feia mesos que alçaven la veu d'alarma, i ara llencen alertes d'emergència. "Ja no som a les portes d'un desastre humanitari: el desastre ha començat; està passant i ningú no ens ajuda", denunciava la setmana passada a l'agència Irin Isaq Ahan, president de Murdo, una ONG local que treballa a Somàlia. A les regions del centre i el sud del país, els ramats s'han mort de set i centenars de milers de refugiats intenten escapar-se de la gana: alguns cap a la capital, Mogadiscio, i d'altres cap als països veïns, on la població local també s'enfronta a la crisi alimentària.

Els pitjors nivells de desnutrició s'estan detectant a Somàlia, que és el prototipus d'estat fallit: des del 1991, amb la caiguda de Siad Barre, el país viu immers en una guerra civil. La posterior intervenció nord-americana va ser un altre sonat fracàs i les missions internacionals de lluita contra la pirateria per assegurar l'estratègic golf d'Aden han tingut un impacte devastador sobre la pesca tradicional. El llançament descontrolat, aprofitant el buit de poder, de tota mena de residus davant les costes del país també ha disminuït les captures. El preu del cereal bàsic de la dieta, la melca, s'ha disparat un 240% des de l'octubre. Les zones on la sequera és més greu (fa tres anys que gairebé no hi plou) estan controlades pels islamistes d'Al-Shabab, que l'any passat va fer fora les ONG occidentals i ara els ha demanat que tornin.

El camp de Daadab, desbordat

La població d'aquestes regions fuig massivament cap a les regions més pobres de Kènia, també afectades per la crisi alimentària A pocs quilòmetres de la frontera, el camp de refugiats més gran del món està desbordat: a Daadab, que es va construir per a 90.000 persones, n'hi ha 400.000, i diàriament n'hi continuen arribant milers. "Els refugiats que s'instal·len com poden als voltants del camp s'han d'esperar quaranta dies per ser registrats i rebre regularment aliments. Hem vist gent que rebia menys de tres litres d'aigua al dia", explica Mònica Rull, coordinadora de Metges Sense Fronteres a Kènia i Somàlia. La setmana passada el govern de Kènia va acceptar obrir una ampliació del camp paralitzada des del gener.

A Etiòpia, el Grup de Treball de Seguretat Alimentària i Nutrició estima que l'índex de desnutrició aguda dels 30.000 refugiats somalis que han arribat al país aquest mes és del 45%. S'han d'atendre les necessitats de tota aquesta gent mentre els preus dels aliments, segons l'agència central d'estadística del govern, han pujat més d'un 30% des de principis d'any.

Entre la població etíop, 4,5 milions de persones estan amenaçades per la sequera. Judith Shuler, portaveu del Programa Mundial d'Aliments al país, ha reconegut que han hagut de reduir les racions de menjar per manca de recursos. Els governs occidentals només han mobilitzat la meitat dels 1.130 milions d'euros necessaris per a l'ajuda humanitària d'emergència.

stats