Crònica 28/11/2011

Aida Vila: "Les emissions haurien de desaparèixer el 2050"

Objectius clars "Cal assegurar la vigència de Kyoto, reduir les emissions fins a 0 l'any 2050 i deixar clar d'on surten els diners d'aquesta lluita" Importància "A Durban s'ha de recollir la sensació d'urgència"

Thaïs Gutiérrez
2 min
Aida Vila, de Greenpeace, ja és a Durban, on espera aconseguir acords importants.

Les principals organitzacions ecologistes se citen a partir d'avui a Durban amb l'objectiu d'arrencar un compromís als governs per lluitar, en ferm, contra el canvi climàtic. Des d'una de les principals organitzacions ecologistes, Greenpeace, ens expliquen quins són els reptes d'aquesta cimera.

Quines expectatives teniu de cara a la cimera de Durban?

Nosaltres tenim els objectius molt clars i sabem que com més aviat actuem, millor serà. També som molt conscients que qui ens impedeix avançar en la lluita contra el canvi climàtic són els interessos econòmics de la indústria dels combustibles fòssils i de les energètiques, que estan retardant tots aquests temes.

Sou pessimistes de cara a la trobada, doncs?

No. La negociació climàtica internacional avança a poc a poc. Fem tard, és cert, i estem molt lluny de seguir les recomanacions científiques. Però tot i això, si mirem el que hem fet els últims anys, ens adonem que hem avançat. Hi ha tot un seguit d'elements positius que ens han permès millorar i per això és important ser positiu. Els impactes del canvi climàtic són clars i tenen un vessant econòmic molt important però podem seguir avançant.

Quins objectius teniu?

De cara a Durban hi ha tres temes claus. El primer és assegurar la forma legal de l'acord a què s'ha d'arribar sobre el clima. A la cimera de Bali del 2007 va quedar molt clar que no n'hi ha prou amb involucrar els països que han firmat el Protocol de Kyoto, els altres -com els EUA, que no l'han ratificat- també s'han de sumar a la lluita contra el canvi climàtic.

Però el Protocol de Kyoto caduca el 2012, què passarà després?

Se n'ha d'assegurar la vigència i per ara és l'únic instrument jurídicament vinculant que tenim en la lluita internacional contra el canvi climàtic. S'ha d'establir un full de ruta per assolir un acord global i tots els actors reconeixen que l'acord s'ha d'assolir com més aviat millor. Una altra cosa que és molt important és que, per primera vegada, en l'acord hi han de ser els principals països emissors de gasos d'efecte hivernacle. Nosaltres volem tenir acord el 2015.

I el segon repte?

El segon és que cal recollir en els document de l'ONU que l'any 2015 s'ha d'arribar al pic màxim d'emissions de gasos nocius. A partir de llavors han de començar a reduir-se i arribar a nivell propers a 0 l'any 2050.

No és molt utòpic?

No, és urgent. I aquesta sensació d'urgència s'ha de recollir i s'ha de notar en la cimera de Durban. Hem d'establir el programa de treball que els països seguiran per alinear els compromisos de reducció de CO, que són insuficients, amb les recomanacions dels científics.

I l'últim objectiu per a la cimera?

El del finançament. A la cimera de Cancún es va acordar que els països industrialitzats hauran de dedicar 100.000 milions de dòlars anuals el 2020 per lluitar contra el canvi climàtic i aplicar accions que redueixin les emissions de COÉs molt important preveure les fonts d'on sortiran aquests diners i com serà la seva progressió. Des d'ara fins d'aquí nou anys, hem de saber de quina manera es passarà de les quantitats simbòliques actuals que els governs dels països més rics destinen a aquests temes a aquests 100.000 milions de dòlars que es va acordar que es donaran el 2020.

stats