L'OPOSICIÓ SOCIALISTA
Crònica 01/05/2011

"El govern de Mas no ha estat a l'altura de les circumstàncies"

Nou Govern "Tothom pensava que hi hauria més coordinació i una veu més unificada" Oposició "No es pot esperar que el PSC faci de dòcil acompanyant del Govern" Herència "Som coresponsables del dèficit però també de la cohesió social del país"

Ferran Casas / Pere Martí
6 min
Reivindicatiu L'expresident de la Generalitat reivindica la gestió del seu govern i reconeix que esperava que el nou executiu de CiU ho fes més bé.

José Montilla és home de poques paraules. A diferència d'altres expresidents, prefereix dosificar les seves aparicions. En aquesta entrevista trenca el seu silenci, un cop el govern d'Artur Mas ha complert els 100 primers dies. En del seu despatx d'expresident, a la Diagonal, té sobre la taula diversos llibres, alguns sobre l'obra de govern del tripartit, que reivindica amb orgull.

Està desaparegut José Montilla?

Durant aquests mesos he volgut quedar-me en un segon pla, perquè és el que havia de fer, tot i que fins a la tardor sóc el primer secretari del PSC, exerceixo com a tal, i comparteixo tot el que fa el meu partit. Però s'ha d'entendre que no sigui omnipresent.

No vol fer de Maragall ni de Pujol.

Cadascú té el seu estil i la seva manera de fer les coses. Totes són legítimes. No en desqualifico cap.

El govern d'Artur Mas ja ha superat els 100 dies. La seva opinió?

El govern d'Artur Mas no ha estat a l'altura de les circumstàncies ni ha satisfet les expectatives. Això no només ho dic jo, ho pensa molta gent, fins i tot gent que va votar CiU.

En el primer consell nacional del PSC després del 28-M va dir que el tripartit havia fet massa soroll. El soroll continua ara?

Tot és possible. Malgrat que sigui un govern bipartit, segurament tothom pensava que hi hauria més coordinació i una veu més potent i més unificada.

El govern Mas ha situat el tripartit com a responsable del dèficit públic actual de la Generalitat.

Parlar del passat, parlar de l'enemic interior i de l'exterior forma part del discurs nacionalista de sempre. La culpa la té Madrid i els amics de Madrid, que som nosaltres. Res de nou, és obvi que nosaltres som responsables de les finances de Catalunya, però també del llegat de la cohesió social que té el país, d'infraestructures que el país no tenia i ara té, d'equipaments culturals, sanitaris, esportius i docents que el país necessitava i ara té. Del que no som responsables és de la crisi econòmica, i el dèficit públic ha estat provocat per la caiguda d'ingressos. Hem hagut de mantenir un volum de despesa important, perquè és en aquest període quan ha crescut la població de Catalunya, quan ha crescut el nombre d'alumnes a les aules, quan ha crescut la demanada de serveis sanitaris i serveis socials. Escoltant Artur Mas sembla que la crisi hagi arribat ara i la crisi va arribar a finals del 2007. CiU només proposava abaixar impostos i gastar més. Si haguéssim fet cas de CiU hauríem portat aquest país a la ruïna.

Doncs CiU creu que en el tripartit hi va haver una certa disbauxa pressupostària i que haurien d'haver començat a retallar abans.

Els meu govern ja va retallar. Hi va haver moltes places de funcionaris que es van amortitzar. No vam acomiadar gent però vam amortitzar moltes places a l'any 2009 i el 2010. I vam retallar la despesa corrent, especialment els últims dos anys, més del 10% i del 20% en alguns conceptes. Ara, nosaltres no vam tocar elements essencials de l'estat del benestar: la salut i l'educació. Al contrari, els vam reforçar.

Per què creu que el govern de Mas ha optat per la salut i l'educació?

Suposo que forma part del seu ADN, del projecte polític i de les seves prioritats. Cada govern té les seves prioritats i la seva ideologia. Una part de les retallades són ideològiques.

No són necessàries?

Una part de la reprogramació de les inversions en infraestructures era necessària. Nosaltres ja ho havíem començat a fer. Però, per exemple, aturar la llei de vegueries és només buscar el titular fàcil. Perquè avanci cal reformar lleis estatals, per tant, a l'hora de la veritat no aturaran res. Altres retallades es fan per raons més ideològiques: la memòria històrica mai ha preocupat la dreta. Durant 23 anys van governar Catalunya i no van tenir gaires iniciatives en aquest camp.

El PSC veu en perill l'estat del benestar?

Hi estic d'acord: està en qüestió, sí.

Quina alternativa proposa el PSC?

La meva alternativa segur que no implica abaixar impostos.

El tripartit va abaixar l'impost de successions.

Sí, perquè era un compromís polític que figurava en el programa electoral i perquè tal com estava configurat tenia elements clars d'injustícia per a les classes mitjanes. El que no té sentit és eliminar l'impost de successions per als milionaris. O té un sentit ideològic. Nosaltres vam defensar la pujada de l'IVA i recordo que el senyor Mas, que ara se'n beneficia, va fer tot el possible perquè no es produís. Gràcies a aquella pujada ell tindrà més diners. Gràcies a la pujada de l'IRPF, a què ell es va oposar, també tindrà més diners.

Lamenta l'actitud que CiU va tenir a l'oposició?

La dreta, a l'oposició, pretén abaixar impostos, augmentar la despesa i reduir el dèficit. En canvi, quan governa abaixa impostos i retalla despesa social. És la falta total de coherència. Avui tenen més diners gràcies a les pujades d'impostos a què es van oposar i al nou sistema de finançament.

També tindríem més diners si el govern central complís amb l'acord de finançament i pagués els 1.450 milions d'euros del fons de competitivitat.

Per això donem suport al Govern. El govern central ha de complir amb les bestretes del fons de competitivitat. Però sense el model de finançament que vam aconseguir i a què CiU es va oposar, no només estaria en joc el fons, sinó també els més de 3.000 milions d'euros addicionals que ha aportat el nou model.

Veient les crítiques que fa, creu que va ser un error facilitar la investidura d'Artur Mas?

No. Vam fer bé. En aquell moment convenia fer aquell gest. No pensant en CiU, sinó en el conjunt del país.

Des d'aleshores han endurit l'oposició. Ha estat una petició dels alcaldes del PSC?

No, no, no. És que nosaltres som oposició.

Hi havia moments en què no ho semblava...

Nosaltres som oposició responsable i alternativa. Ara, farem oposició. No es pot esperar que el PSC faci de dòcil acompanyant del Govern quan se'ns critica i se'ns menysté. Qui busqui col·laboració del PSC criticant-nos i menystenint-nos, s'està tancant portes.

L'exigència que té amb el govern Mas el PSC, la tindrà també amb el govern de Zapatero?

La prova és que precisament aquesta setmana els senadors del PSC han votat demanant el compliment del fons de competitivitat. Però ho farem a la nostra manera. No estem al servei de ningú que no sigui el poble de Catalunya. No ens adherirem a ocurrències conjunturals i tàctiques de CiU.

Creu que la gent entendria que el PSC votés una cosa al Senat i no votés el mateix al Congrés?

No donarem cap xec en blanc votant no sé quines iniciatives. Al Senat hem votat la proposta perquè és una proposta nostra, del grup parlamentari de l'Entesa.

Si tinguessin grup parlamentari propi al Congrés també podrien votar-la.

O no. Ho decidiríem nosaltres. El que no farem és signar el que ens enviï CiU o ERC. No signarem res que no sigui una iniciativa nostra. Comencem la casa pels fonaments: no és un tema de negociació entre governs? Que negociïn. Si volen compartir el full de ruta, que ho plantegin. Nosaltres no som el govern de Catalunya, som l'oposició.

En canvi, formen part del govern d'Espanya. Hi tenen ministres.

Evidentment.

Ha fet alguna gestió?

N'he fet, però no és qüestió d'explicar-les. El que no farem és emplaçar uns i altres a través dels mitjans, com fa constantment el portaveu del Govern, Francesc Homs.

Vista la negativa del govern espanyol, les seves gestions tampoc no han fructificat.

És evident. És un aspecte que afecta diverses comunitats autònomes, tant pel fons de competitivitat com pel fons de cooperació.

Està decebut amb Zapatero?

La crisi econòmica ha estat determinant per marcar les relacions. Tots els governs europeus estan obsessionats amb el dèficit. En aquest moment en el govern espanyol hi ha una veritable obsessió pel dèficit. És normal que estiguin preocupats.

Si finalment no arriben els fons, què faria si fos president?

Hauria posat als pressupostos aquesta partida. És un dret que tens. Potser no t'ho paguen ara, però el dret el tens. CiU fa servir el fons per allargar els pressupostos i per culpar Zapatero de les retallades. CiU no juga net.

Tot això que diu de CiU, es notarà electoralment el 22 de maig?

A les municipals, cada municipi té una lògica electoral diferent.

Està tranquil per Barcelona?

No estic tranquil, ni ara ni mai. Mai es pot donar res per guanyat. Cada elecció és un món.

Hi ha alcaldes del seu partit que diuen que la marca PSC no suma?

Probablement suma menys que fa quatre anys, però aporta. Si no, que provin de presentar-se com a independents. No aporta com fa quatre anys, perquè hi ha la percepció que és el partit del govern en plena crisi.

Què farà el PSC si Carme Chacón es presenta a les primàries?

La direcció del PSC ha de mantenir una estricta neutralitat a les primàries del PSOE. Els militants votaran lliurement.

Qui és millor per al projecte federalista del PSC?

No em facin aquesta trampeta!

stats