ONADA DE CANVI AL NORD D'ÀFRICA
Crònica 22/10/2011

Els islamistes es fan forts a Tunísia

Cristina Mas
3 min
Els islamistes, de la dictadura a la democràcia El president d'Ennahda, Rached Ghannouchi, es va comprometre ahir a acceptar el resultat de les eleccions de diumenge, en l'acte de cloenda de campanya a l'estadi de Ben Arous. Tot i que no va jugar cap paper en la revolució que va derrocar Ben Ali, el patit és el favorit a les eleccions i diu que formarà un govern de coalició nacional.

Enviada especial a TunisAmb la mateixa emoció que cantaven l'últim vers de l'himne nacional de Tunísia-"Quan un poble vol viure, el destí ha de respondre: les tenebres es dissiparan i les cadenes es trencaran"-, els milers de persones que ahir van assistir a l'acte de cloenda de campanya d'Ennahda (Renaixement) unien les veus al crit d'"Al·là és gran". Aquest partit islamista moderat, envoltat de l'aura d'haver estat durament reprimit per Ben Ali, es postula com a favorit en les eleccions de demà, les primeres que Tunísia celebra en llibertat. I les primeres de la Primavera Àrab.

Davant d'una multitud que agitava banderes tunisianes, palestines, egípcies i també la tricolor dels rebels libis, la cap de llista del partit, Suad Abdel-Rahim, feia notar que entre els presents hi havia més dones que homes. Abdel-Rahim, una llicenciada en farmàcia independent, és la materialització de l'esforç dels islamistes per presentar-se als ulls dels tunisians i del món com una formació democràtica. "Ennahda vol la igualtat de la dona, no vol imposar el vel, no vol que les tunisianes es quedin a casa. I si estem al govern posarem dones al capdavant de ministeris claus, no les volem per figurar", reblava.

Ennahda és un dels pocs partits que han posat una dona al primer lloc de la llista, i Abdel-Rahim no porta vel. "És una llibertat: això és cosa de cadascú, és una cosa entre Déu i cada dona. I l'estat no s'hi ha de posar: estic en contra d'imposar el vel, però també que el prohibeixin, com volen fer a França" deia Ibna Drigi, militant de 22 anys.

Un programa modernitzador

El programa electoral d'Ennahda parla d'"instaurar un règim democràtic en ruptura amb la dictadura i basat en els principis de ciutadania, llibertat, dignitat i respecte a la llei". Es postula com a partit d'ordre, que posa com a prioritat la fi de la inseguretat i l'estabilitat política. Com tota la resta de formacions, ofereix "un pla socioeconòmic per donar feina a tots els tunisians". També defensa "una societat arrelada en la seva identitat i oberta a les altres cultures".

"Jo vaig néixer en una família que ha patit molt darrere els barrots de Ben Ali, i el 14 de gener era al davant del ministeri de l'Interior per dir «Ben Alidégage». Amb la dictadura no podia treballar, tot i que tinc un màster, perquè els meus pares eren d'Ennahda. Ara farem una Tunísia lliure i democràtica que escoltarà els joves", deia l'Ahmed, un jove aturat que assistia al míting.

Recels i por a la involució

La força del moviment Ennahda genera molta inquietud entre els partits i la societat civil laica de Tunísia. "És una combinació de populisme sobre els sectors més pobres de la societat, de la legitimitat que els dóna haver estat reprimits per la dictadura (però també ho van ser els altres partits de l'oposició) i de la barreja de la política i religió", explica Hamadi Redissi, professor de ciències polítiques de la Universitat de Tunis. "Tot depèn del resultat de les eleccions: si obtenen més del 30% de vots potser acceptaran el joc democràtic, però no en tindran prou, i voldran hegemonitzar la política".

Per Radhia Nasraoui, presidenta de l'Associació de Lluita contra la Tortura, Ennahda no podrà aturar el canvi: "Aquest poble, que ha estat capaç de desfer-se de Ben Ali després de 23 anys d'una dictadura ferotge, no permetrà que Ennahda ni ningú li prenguin els seus drets. Les dones a Tunísia hem avançat molt i no estem disposades a tornar enrere".

stats