EL DEBAT PRECONGRESSUAL
Crònica 25/06/2011

Junqueras vol Simó, Salvadó i Amorós a la cúpula d'ERC

La negociació per a una candidatura unitària per al congrés d'Esquerra encara la recta final. Oriol Junqueras vol tancar les negociacions la setmana que ve tant si hi ha acord com si no. Les tensions afloren.

R. Tugas / M. Colomer
2 min
Oriol Junqueras amb Anna Simó durant la campanya per les europees del 2009.

Barcelona.Les converses per encarrilar una candidatura de consens a la direcció d'ERC de cara al congrés de la tardor han entrat en la fase definitiva. La setmana que ve, a tot estirar, l'equip del candidat a la presidència del partit entorn al qual pivoten totes les negociacions per a la candidatura unitària, Oriol Junqueras, vol tenir tancada la seva proposta d'executiva col·legiada definitiva, tant si hi ha acord com si no. En un intent per facilitar l'acord entre l'entorn de l'encara president Joan Puigcercós, el del líder de Barcelona, Jordi Portabella, i el de l'expresident del Parlament Ernest Benach, Junqueras ha optat per una de les seves persones de confiança, Marta Rovira, per a la secretaria general en lloc d'Anna Simó o Oriol Amorós. Però a l'hora d'encarar el tram final de la negociació han aflorat tensions que posen en risc un eventual acord.

Secretaria general adjunta

Segons diverses fonts d'ERC consultades per l'ARA, Junqueras ha proposat crear la figura del vicesecretari general adjunt per a l'exdelegat del Govern a les Terres de l'Ebre i un dels seus col·laboradors, Lluís Salvadó (pròxim a Benach), fer portaveu del partit la portaveu parlamentària, Anna Simó (pròxima a Puigcercós), i atorgar la vicesecretaria general adjunta d'imatge i comunicació al president de la federació de Barcelona, Oriol Amorós (pròxim a Portabella), entre altres llocs destacats per a la federació de Barcelona en l'estructura orgànica. La proposta té el vistiplau (amb recels importants) del que fins ara ha estat l'aparell d'un Puigcercós que, escaldat per la patacada del 28-N, és partidari d'un "desarmament unilateral" que garanteixi un congrés pacífic i, de passada, presència d'afins en la pròxima direcció republicana.

L'entorn de Portabella i Amorós es resisteix a donar el sí (no descarten presentar batalla a Marta Rovira per la secretaria general), perquè veu "insuficient" l'acord, segons les fonts consultades. En aquest sentit, consideren que la proposta és massa continuista. Per això, les negociacions de Junqueras amb la federació de Barcelona travessen un moment d'impàs que caldrà veure com es resol. Els afins a Portabella veuen en aquest congrés una oportunitat per acabar amb un greuge històric amb la federació més nombrosa d'ERC, que s'ha sentit tradicionalment "exclosa" de les estructures orgàniques. Però, en canvi, altres actors implicats en la negociació consultats retreuen a Junqueras que l'executiva que prefigura implica "entregar" el partit a la federació de Barcelona acceptant el "veto" a alguns noms. La proposta tampoc agrada, d'entrada, a territoris com Girona i Lleida, que se senten perjudicats.

Ridao, sense càrrec orgànic

Amb tot, la proposta de Junqueras no reserva cap càrrec orgànic als afins a l'encara secretari general, Joan Ridao, que seguirà a l'executiva com a membre nat en qualitat de portaveu al Congrés. La decisió ha disgustat l'entorn de Ridao, que no vol fer cap moviment "precipitat" i esperarà a veure com avança la negociació, ja que veu encara febles els fonaments per a una eventual candidatura unitària.

stats