Publicitat
Publicitat

MERCAT DE TREBALL ESTANCAT

Dues de cada deu llars catalanes tenien un o més membres a l'atur durant el 2010

La meitat dels aturats fa un any que busquen feina

L'atur va seguir pujant l'any passat sense signes positius al mercat de treball. Els aturats van esgotant prestacions i hi ha 76.500 llars on no entren ingressos. En més de mig milió de cases hi ha algú aturat.

El mercat de treball, tot i frenar considerablement la davallada l'any passat, encara va ser incapaç de crear ocupació i això va elevar fins a màxims històrics l'atur de llarga durada i, conseqüentment, el nombre de persones que esgotaven les prestacions i quedaven desprotegides. El desembre del 2010, el 54% dels 562.673 aturats registrats a Catalunya feia més d'un any que buscaven feina, segons l'anuari d'ocupació de CCOO. La resta eren nous aturats i un 13%, és a dir 61.213 persones, no havien treballat prèviament. Aquesta última dada mostra un dels fronts més importants a combatre, el de l'atur juvenil.

La secretària socioeconòmica de CCOO, Cristina Faciaben, va alertar que els trams d'edat que haurien d'entrar amb més força al mercat laboral són els que l'any passat van experimentar una reducció més important en el nombre d'actius. El grup d'entre 20 i 30 anys tenia a finals d'any gairebé 13.000 persones actives menys que l'any anterior, una davallada de l'1,5%. El grup d'entre 31 i 44 anys, que és el que té una taxa d'activitat més alta, també va perdre més de 9.000 actius i el de 16 a 19 anys es va estancar, mentre que altres grups (de 44 a 54 i de 55 a 64) van créixer per sobre del 4%.

Més aturats i menys protegits

Mentre que l'atur va seguir disparat l'any passat, el nombre de persones beneficiàries de prestacions va reduir-se a mesura que els aturats de llarga durada anaven consumint la prestació a què tenien dret. El 81,6% dels aturats catalans encara tenien algun tipus d'ingrés (prestació contributiva, subsidi o bé renda activa d'inserció), una dada pitjor que el 86% que en tenien el 2009.

Les persones que estaven sense feina i sense ingressos van créixer un 32,1%, fins a un total de 103.523. Algunes llars van veure's especialment castigades. El nombre d'habitatges on no entraven ingressos va situar-se en 76.500, menys que el 2009 però encara 17.000 més que abans de la crisi. Com una taca d'oli, l'increment de l'atur es va estendre fins a 556.600 llars catalanes, el 20% del total, que tenien un o més membres sense feina.

En vista de les dades i de les perspectives, millors però no prou bones, del 2011, CCOO va demanar polítiques que afavoreixin "de debò" la creació de feina.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT