Crònica 05/07/2011

"Els morts no poden tornar, però volem justícia"

Genocidi "A Srebrenica, Mladic va dir al seu grup: «Teniu una ocasió única, aprofiteu-la»" Futur "Volem que se'ns reconeguin tots els drets a les zones d'on se'ns va expulsar"

G. Garcia / I. Parra
2 min
Kada Hotic entre les tombes dels seus familiars al memorial de Potocari.

Kada Hotic és una de les persones que buscaven refugi a les instal·lacions de les Nacions Unides de Potocari quan l'11 de juliol del 1995 Srebrenica va caure en mans de les tropes de Ratko Mladic. Ella va perdre el marit, el fill i dos germans. Des d'aleshores, amb tantes altres mares de Srebrenica, va emprendre una llarga lluita per la veritat i la justícia.

Quin paper va tenir Mladic quan van entrar les tropes a Srebrenica?

El tenia a deu metres. Deia que no ens passaria res dolent, que feien unes comprovacions. Va anunciar-nos que s'endurien els homes per intercanviar-los pels seus presos i que les dones i les criatures les transportarien de manera segura cap a la Federació Serbobosniana. Durant deu minuts, mentre les càmeres gravaven, les forces sèrbies van estar repartint pa, aigua i xocolata als nens. Després, Mladic es va girar cap al seu grup i vaig sentir perfectament que deia: "Germans serbis, aquí teniu una ocasió única, aprofiteu-la, no en tornareu a tenir una altra de semblant".

Què significa per a les víctimes l'arrest de Mladic?

Molt, perquè és la persona responsable del genocidi de Srebrenica. Mladic ha estat en llibertat durant 16 anys, amagat a Sèrbia, on el consideraven el seu alt general. Avui és a l'Haia i coneix la sensació de no ser lliure i d'haver de respondre pels crims comesos. Encara que sigui tard, almenys m'alegro pels que diuen que és un heroi. Serveix perquè vegin que no poden actuar com a criminals, que són una vergonya per al poble.

Creu que el procés a l'Haia contribuirà a aconseguir la pau a Bòsnia?

És molt important que condemnin Mladic per genocidi perquè la veritat s'accepti tal com és, però fins que la República Srpska i Sèrbia no canviïn la política, no tindrà gaire significat l'arrest dels criminals. Almenys per les víctimes es fa justícia. No podem tornar els morts a la vida, però sentim la necessitat de justícia.

Quan s'haurà fet justícia completa per les mares de Srebrenica?

Per nosaltres la justícia no serà mai completa. Però, com a mínim, cal que bona part dels criminals de guerra siguin jutjats, i que ens diguin on són les fosses perquè puguem trobar els desapareguts i recuperar tots els cossos de les víctimes. Cal que d'una vegada se'ns reconeguin tots els drets a les zones d'on se'ns va expulsar. També implica que en aquestes terres hi hagi convivència, sense tenir en compte a quina religió o a quina ètnia ètnia pertany cadascú.

Creu que les forces internacionals i els governs de la República Srpska i de Sèrbia van fer prou per arrestar Mladic?

No, ells sabien per on es movia Mladic. Tot és qüestió de política. L'arrest no significa que estiguin fent autocrítica. Sèrbia estava celebrant converses per entrar a la UE, que exigia detenir els acusats pel TPI, i l'arrest de Mladic li dóna més possibilitats d'adherir-s'hi.

stats