DEBAT CONGRESSUAL
Crònica 20/06/2011

Oriol Junqueras: "Estic preparat per presidir ERC"

ERC "Vull encapçalar un projecte ampli però coherent" Candidatura "Hi ha d'haver els millors elements de la direcció actual, però ha de garantir la renovació" Rumb "El pacte amb CiU i ICV a Sant Vicenç és extrapolable a escala nacional"

Marc Colomer
4 min
Oriol Junqueras, a casa seva, a Sant Vicenç dels Horts, d'on és alcalde gràcies al suport de CiU i ICV-EUiA.

Amb el procés congressual d'ERC, oficialment en marxa des de dissabte, les fitxes de la partida es comencen a situar al tauler. En aquesta entrevista en exclusiva, Oriol Junqueras fa el primer moviment amb la partida en marxa i destria alguns elements de l'Esquerra que vol encapçalar.

Com arriba ERC a guanyar l'alcaldia de Sant Vicenç dels Horts, al Baix Llobregat, una plaça teòricament adversa per al partit?

El nostre èxit és el resultat d'una tasca molt lenta, d'anys teixint una xarxa de suport i obertura social en tots els entorns i barris. A les llistes sempre hi ha hagut molts més independents que militants, perquè a Sant Vicenç en som molt pocs. La clau de l'èxit és la xarxa que hem fet.

El dia que el van fer alcalde va dir que esperava que el pacte d'ERC amb CiU i ICV servís d'exemple. És extrapolable a escala nacional?

Estic molt orgullós de l'acord amb CiU i ICV. Com també de la feina que hem fet amb Ramon Tremosa (CiU) i Raül Romeva (ICV) al Parlament Europeu. Penso que aquests exemples de col·laboració són extrapolables. Si volem transformar el país, haurem de ser capaços de sumar amb molta gent. D'aquest espectre, però també de fora.

Quina diagnosi fa de l'últim cicle electoral d'ERC?

L'electorat ha percebut certa incoherència entre el que creuen que hem dit i el que creuen que hem fet. Ho hem de corregir. No només hi ha d'haver coherència discursiva i programàtica, sinó també emocional, i dels valors republicans que ens són propis. Quan hem transmès aquests valors amb claredat, hem estat forts. I si els representem, ens situarem en un espai en què la gent se sentirà cridada a participar per construir una aventura política compartida.

Quin paper hi vol tenir?

Em sento amb força, amb entusiasme i preparat per ser president d'ERC. Ho intentaré amb tota la bona voluntat i modèstia del món, per construir un projecte ampli i, a la vegada, coherent. Me'n sento capaç, em fa il·lusió i em sento acompanyat de molta gent que m'ha expressat el desig de participar de l'aventura. Farem d'ERC una eina de transformació nacional i social construint un partit ampli, amb vocació de majories.

Qui vol que l'acompanyi com a secretari general?

Si volem una candidatura unitària que reculli els millors elements de la direcció que hi ha hagut fins ara, i que alhora garanteixi la renovació necessària, més que plantejar-nos un ticket en concret, cal dissenyar una direcció col·legiada, horitzontal i transversal, oberta a la societat.

Que Joan Puigcercós cedeixi pas de cara al 2014, per no ser un obstacle per al congrés, facilita que pugui fer ticket amb Anna Simó?

Respecto les decisions que han pres moltes persones d'una rellevància tan extraordinària com en Joan Puigcercós, l'Ernest Benach i en Jordi Portabella. Cedint terreny a la nova gent demostren la seva disposició a acompanyar el procés de renovació. En aquest projecte, hi cap pràcticament tothom.

Les etapes de canvi a ERC solen ser traumàtiques...

La voluntat és d'un congrés pacífic. Vull construir, en la mesura que es pugui, una candidatura unitària que garanteixi els elements de continuïtat dels nostres millors valors i les nostres millors pràctiques, però, alhora, de tanta renovació com calgui. Malgrat que el procés no pot ser il·limitat en el temps, encara necessitem uns dies de converses. Vull un projecte unitari i integrador. Si no pot ser, tampoc passa res. ERC és un partit democràtic en què la gent es pot expressar lliurement.

Esquerra nacional o front patriòtic?

No cal contraposar-ho. Ens situem en l'ampli espai de la socialdemocràcia europea. ERC vol la plenitud nacional, i, al mateix temps, és un partit de valors republicans i socials. No veig cap incompatibilitat en el fet de ser independentista, d'esquerres i republicà. Penso en un projecte amplíssim en què cap la majoria de la societat. No crec que ens haguem de perdre amb debats estèrils.

Joan Ridao reclama que primer es debatin idees i després noms.

Penso que les idees força que caracteritzen ERC són participades per tothom. Estic convençut que podem treballar conjuntament amb tothom. No podem decebre.

ERC ha d'aspirar a l'hegemonia de l'esquerra nacional o a un tercer espai entre CiU i PSC?

Si Catalunya vol ser un estat a Europa, necessitem un partit que contribueixi tant com sigui possible en aquest projecte. ERC està ben situada per fer aquesta funció històrica, sovint dura. Estic convençut que tots els militants estan disposats a fer aquest camí. Tinc vocació de majoria, esclar. No vull limitar ERC a ser el partit més gran del sector més petit. Jo vull que el nostre partit sigui el partit més gran de Catalunya.

A la cantonada hi ha les eleccions espanyoles. Com pensa il·lusionar l'electorat?

Amb força, entusiasme, rigor i seriositat. Volem la plenitud nacional i estem convençuts que les polítiques socials han de ser prioritàries en la construcció d'una comunitat política justa i integradora. La independència i la justícia social són indestriables. Quan prescindim d'una de facto abandonem l'altra.

Una coalició independentista?

Es pot bastir una candidatura d'ERC amb molta gent al voltant.

Prescindint de les sigles, si cal?

Em sento absolutament orgullós de les sigles, del que signifiquen, del que han significat històricament i del que significaran de cara al futur. No hi vull renunciar. Hi ha moltes opcions.

Pensa en Joan Ridao per a Madrid?

ERC té milers de militants, molts estan molt preparats, i estic segur que molta gent pot fer aquest paper. En Joan Ridao té molts valors i virtuts que ha demostrat àmpliament i que demostrarà en el futur.

stats