Crònica 25/07/2011

El PP aprofita la crisi per aigualir el cafè per a tothom

Madrid, Aragó, Castella-la Manxa i Múrcia han posat en dubte el repartiment competencial. El PP reclama més força per a l'Estat, ara que té la victòria electoral a tocar.

J.r.
2 min
La dirigent del PP i presidenta de Castella-la Manxa, María Dolores de Cospedal, acompanyada per membres del seu govern el dia de la presa de possessió.

Madrid.El PP ha vist en la crisi econòmica un bon pretext per envernissar les tesis més centralistes i posar-les de nou a l'aparador. Alguns dirigents territorials han abraçat el discurs que la FAES, la fundació espanyolista que presideix José María Aznar, va defensar a principis d'any en un llibret titulat Per un Estat autonòmic, racional i viable . En aquest dossier s'arriba a afirmar que es pot demostrar "empíricament" que la descentralització és un fre al creixement econòmic. Ara, passades les eleccions del 22-M, el PP ha plantejat el debat del retorn de competències al govern espanyol.

"Si conviden a cafè, hauran de donar els diners suficients". Un cop més, la presidenta de Madrid, Esperanza Aguirre, aznarista convençuda, va obrir la caixa dels trons. Fa uns dies, en una conferència al campus FAES a Navacerrada, va proposar tres grans eixos: cedir més poder a l'Estat central perquè "alguns serveis funcionessin millor i fossin més barats"; restablir els cossos de "funcionaris nacionals" que han desaparegut i "reformes constitucionals per tancar el procés descentralitzador". Tot això, a parer seu, hauria de passar per un consens previ entre el PP i el PSOE. De moment, el nou líder socialista, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha plantejat la possibilitat que l'Estat recuperi un control previ en urbanisme per evitar casos de corrupció.

Diversos governs autonòmics s'han apuntat al carro. La presidenta de l'Aragó, Luisa Fernanda Rudi, que abans dels comicis havia negat aquestes tesis, ara defensa la conveniència de posar "algun límit" a l'Estat de les autonomies.

Els populars comencen a reconèixer que el cafè per a tothom no rutlla. Si nacions com Catalunya tenen una vocació real d'autogovern, hi ha regions espanyoles que ja arrufen el nas quan se'ls ofereix fer-se càrrec de noves àrees de gestió. Un bon exemple són les competències de Justícia, que ara només estan en mans d'unes quantes comunitats.

Ara no toca

La presidenta de Castella-la Manxa, María Dolores de Cospedal, ha refredat les expectatives per accelerar el traspàs. "En la situació en què es troba el país, no és el moment més adequat", va dir. La seva comunitat, fins fa poc del PSOE, és la que té una situació financera més complicada.

Múrcia va tenir el dubtós honor de ser el govern autonòmic del PP amb pitjor dèficit l'any passat. Les xifres provisionals diuen que va tancar el 2010 amb un 4,95%, més del doble del permès. En aquest context, el diari murcià La Verdad va avançar que el president, Ramón Luis Valcárcel, paral·litzava el procés de transferència de Justícia, previst per aquest mes. Tot i que el canvi de titularitat va acompanyat de la partida pressupostària, ha optat per no jugar-se-la i deixar, de moment, les coses com estan.

Madrid ha posat en marxa una comissió parlamentària per estudiar les duplicitats en la gestió i Aguirre ha posat Justícia al bell mig de la diana. Va assegurar que ella ha multiplicat per cinc el pressupost i "l'eficàcia no s'ha ni duplicat".

Les diferents velocitats territorials també es detecten dins el PP. Al costat d'aquests discursos, Galícia, governada pels populars, reclama més competències. Caldrà veure quin cafè es serveix Mariano Rajoy si finalment governa.

stats