ENERGIA
Crònica 22/10/2011

El nou president de Sacyr escenifica la pau amb Repsol

Manuel Manrique, nou president de Sacyr, ja s'ha reunit amb el president de Repsol, Antoni Brufau. Ara l'objectiu és mirar endavant i reconduir les relacions entre la petroliera i el seu primer accionista.

Ignasi Pujol
3 min
Nova etapa en el consell d'administració de la petroliera El president executiu de Repsol, Antoni Brufau (dreta); el vicepresident primer, Luis del Rivero, i el vicepresident segon, Isidre Fainé, durant una junta d'accionistes de la primera petroliera d'Espanya.

Barcelona.Menys de 24 hores després d'accedir a la presidència de la constructora Sacyr Vallehermoso després de la destitució de Luis del Rivero, Manuel Manrique es va reunir ahir amb el president executiu de Repsol, Antoni Brufau.

La trobada es va produir al migdia a la seu de la petroliera a Madrid. Es va prolongar durant una hora i mitja i el to va ser "cordial", segons fonts pròximes a Repsol. També van participar en la trobada el nou vicepresident primer de Sacyr, Demetrio Carceller, i el conseller Pedro del Corro, representant de Torreal, societat de Juan Abelló. Entre Carceller i Abelló -que continua com a vicepresident segon de Sacyr- controlen un 26% de la constructora i des de fa mesos lideren l'oposició a Luis del Rivero, precisament a causa de l'estratègia de confrontació a Repsol, de la qual Sacyr és el primer accionista, amb un 20% del capital.

La reunió d'ahir, sol·licitada el dia anterior per Manrique -que segueix sent conseller delegat de Sacyr-, és un signe inequívoc de la nova etapa. Sacyr va anunciar el 29 d'agost un pacte amb Petróleos Mexicanos (Pemex) per arribar conjuntament a gairebé el 30% del capital i assumir pràcticament el control de la companyia.

Canvi d'actitud

El pacte, signat per Del Rivero i el director general de la petroliera mexicana, Juan José Suárez Coppel, d'amagat de Carceller i Abelló, tenia com a objectiu restar poder al president executiu de Repsol, Antoni Brufau, i desinvertir en algunes participades, com Gas Natural Fenosa.

De fons hi ha la urgència financera de Sacyr, que el 21 de desembre ha de tornar 4.908 milions d'euros del crèdit que una quarantena de bancs li van concedir el 2006 per comprar el 20% de Repsol.

Ahir no va transcendir el contingut exacte de la conversa entre la nova cúpula de Sacyr i Brufau, però fonts del sector van assegurar que van abordar "tots els temes que afecten la companyia".

Es va parlar de l'aliança signada entre Sacyr i Pemex, però no es va fer cap pas, tot i que el sector dóna per descomptat que el pacte es trencarà ben aviat. De fet, si algun dels dos socis ven part de les accions a Repsol el pacte es trencarà automàticament. Tant el tàndem Carceller-Abelló com alguns dels bancs creditors de Sacyr havien demanat a Del Rivero que desinvertís parcialment a Repsol per facilitar el refinançament del crèdit del 2006.

Pressions de la banca

Algunes entitats financeres han demanat a la constructora que es desprengui d'entre un 5% i un 10% de la petroliera.

Un grup de bancs estrangers (Citibank, ING, Royal Bank of Scotland, Bank of America - Merril Lynch, Lloyds i Espirito Santo) que sumen 1.500 milions d'euros del préstec a Sacyr s'han negat a refinançar el crèdit, que està liderat per Banco Santander.

El deute total de Sacyr era d'11.194 milions d'euros al final del primer semestre de l'any. El crèdit de Repsol es torna amb els dividends de la petroliera. Només el 2010 la constructora va cobrar 256 milions d'euros per aquest concepte. Sacyr ja ha intentat en anteriors ocasions desprendre's de la seva participació a Repsol. Concretament ho va intentar amb les companyies russes Gazprom i Lukoil el 2008, però en cap dels dos casos l'operació va prosperar.

La participació del 20% de Sacyr a Repsol valia ahir a la borsa 5.292 milions d'euros, davant dels 6.525 milions que va pagar la constructora el 2006. És a dir, el paquet s'ha devaluat 1.233 milions (un 19%). Les accions de Repsol van pujar ahir un 1,29% i les de Sacyr un 2,85%.

Dimecres se celebrarà el consell d'administració de Repsol, en què s'escenificarà el nou to de la relació amb Sacyr. Possiblement Manrique passarà a ocupar el lloc de Del Rivero en el màxim òrgan de govern.

stats