TRANSPORT
Crònica 10/02/2012

El taxi també amenaça de col·lapsar la fira del Mobile

M.o.
2 min
Un client espera l'arribada d'un taxi a l'aeroport del Prat.

BARCELONA.El caos de mobilitat durant el Mobile World Congress (MWC) que es va començar a intuir dimecres amb l'anunci de vaga de metro i autobusos encara podria ser més gran. La Coordinadora Metropolitana del Taxi de Barcelona, que engloba 26 entitats, va avançar ahir que part del sector del taxi -bona part s'hi oposa- també preveu mobilitzacions coincidint amb l'inici del congrés de telefonia per exigir un pacte amb l'Ajuntament que els garanteixi estabilitat en temps de crisi. El portaveu de la Coordinadora, Josep Maria Goñi, assegura que l'objectiu és que el 27 de febrer, dia de la inauguració del Mobile, sigui "pràcticament impossible trobar un taxi a Barcelona" i concreta que el que es preveu és treballar en zones no cèntriques i fer sentir el malestar del sector a la plaça Catalunya.

La convocatòria, però, no compta amb el suport del Sindicat del Taxi de Catalunya (STAC), que és el majoritari i que confia en el resultat del referèndum previst per al 22 de febrer. Amb el referèndum es podrà escollir entre quatre fórmules de limitació horària per reduir el nombre de taxis a la via pública. Tot i que la Coordinadora adverteix que més de la meitat dels prop d'11.000 taxistes que treballen a Barcelona podrien secundar la protesta, des de l'STAC apunten que la seva representació és minoritària, que "no arriben al 10%". Ni ells, ni la Unió de Taxistes Autònoms Metropiltans (UTAM) entenen la protesta.

La convocatòria de vaga de bus i metro durant els quatre dies del Mobile World Congress, s'hi sumi o no el sector del taxi, ja ha posat en alerta les autoritats del país per la repercussió tant econòmica com d'imatge que pot tenir. La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, qualificava ahir d'"irresponsabilitat gravíssima" la convocatòria dels treballadors de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB). En una entrevista a COMRàdio, Ortega va fer una crida al seny i la generositat i va demanar als sindicats convocants "una visió a més llarg termini" perquè la vaga pot "posar en perill la reactivació econòmica".

Una convocatòria "molt greu"

A l'Ajuntament de Barcelona, si dimecres el portaveu del govern municipal i president de TMB, Joaquim Forn, ja va fer una crida a la "responsabilitat" i va advertir els sindicats del mal que podria fer la vaga "a la imatge de la ciutat", ahir, l'alcalde Xavier Trias va remarcar que és "molt greu" fer coincidir la vaga amb el MWC, un esdeveniment que va equiparar a la celebració d'uns Jocs Olímpics.

L'alcalde va criticar que hi hagi col·lectius que vulguin utilitzar aquesta cita "tan important per a la ciutat" per "fer les seves reivindicacions sindicals i salarials". Trias, però, va negar rotundament la possibilitat de fer de mediador en el conflicte a TMB perquè remarca que és "un conflicte entre la direcció de l'empresa i els treballadors"·

stats