Cultura 19/05/2021

Les 10 paraules finalistes: per què les ha triat el jurat?

S'han privilegiat mots coneguts però poc usats en els mitjans i que seria útil recuperar

ARA
1 min
Logo remot

BarcelonaEl jurat de la campanya Re|mot, organitzada pel diari ARA amb el suport de l'Optimot per promoure la reincorporació de paraules poc utilitzades als mitjans de comunicació, ha fet aquest dilluns la tria dels deu mots finalistes, triats entre les més de 1.700 propostes dels lectors.

La llista finalista la conformen les paraules següents: acoquinar, amollar, andròmina, de debò, desgavell, embranzida, esma, reviscolar, sidral i xalar. El jurat estava integrat per Empar Moliner, Màrius Serra, Pau Vidal, Ester Franquesa, Maria Rodríguez Mariné, Míriam Martín Lloret, Enric Gomà, Valentina Planas, Mercè Lorente, Gabriel Bibiloni, Joana Roch, Jordi Bover i Ignasi Aragay.

El jurat ha optat per mots en general prou coneguts però que no tenen una presència habitual en el català estàndard i que en canvi poden enriquir-lo i ser-li útils, especialment pensant en els mitjans de comunicació. Paraules que puguin ser fàcilment adoptades pels parlants i que, si pot ser, tinguin alguna connexió amb l'actualitat.

A partir d'aquest dimarts, els lectors poden votar la seva paraula preferida entre les deu finalistes.

La més votada serà proclamada guanyadora d'aquesta primera edició del Re|mot i serà adoptada pel diari en el seu estàndard. El diumenge 30 de maig l'ARA dedicarà un dossier a explicar l'evolució del lèxic del català al llarg del temps, així com el cas d'altres idiomes pròxims, a analitzar el tipus de paraules proposades pels lectors i a explicar concretament el mot guanyador i, també, els finalistes. Veient la gran participació popular, l'experiència es repetirà amb convocatòries temàtiques més concretes.

stats