Cultura 10/12/2021

10 plans culturals per aprofitar el cap de setmana

Hi ha doble plat fort al Temporada Alta i la celebració dels 30 anys de 'Ben endins' al Liceu

Ara
5 min
'El llarg dinar de Nadal' de La Ruta 40
1.

Doble 'hit' al Temporada Alta

El Temporada Alta ja acaba, però abans de fer-ho aposta per dues estrenes. El cos més bonic que s'haurà trobat mai en aquest lloc va ser el monòleg amb el qual Josep Maria Miró es va convertir el 2020 per tercera vegada en guanyador del premi Born. Pere Arquillué és l'escollit per explicar una història d'un petit poble aparentment tranquil però ple de secrets. L'actor es posarà en la pell de diferents personatges i explorarà el punt de vista de cadascun d'ells. La funció, dirigida per Xavier Albertí, compta amb un Arquillué que torna a marcar-se un repte artístic d'allò més personal, tal com ho va fer amb Primer amor el 2013.

L'altra obra és Ofèlia, d'Àlex Rigola. El director recupera el mite shakespearià per parlar de les angoixes que ens assetgen avui, en especial als joves. Els versos més melancòlics de Hamlet són el tret de sortida d'un conjunt de textos, imatges i música que expliquen la història de la jove, però sobretot evoquen un estat d'ànim i una pregunta: quin món estem deixant a les pròximes generacions?

10, 11 i 12 de desembre

John Everett Millais, Ofelia (detall, 1851-1852, Tate Britain, Londres).
2.

'El llarg dinar de Nadal', al Maldà

A partir de l'obra del dramaturg nord-americà Thornton Wilder El llarg dinar de Nadal, la companyia La Ruta 40 relata el transcurs de noranta anys al menjador de la casa dels Bayard celebrant el Nadal: tots es reuneixen un any més al voltant del gall dindi. Mengen, estimen, ploren, enyoren, riuen... Comparteixen ritus i cançons, que passen de generació en generació i es converteixen en immortals. A través del pas del temps en el si d'una família, l'espectador coneixerà la vida al camp i els canvis de costums en una part de la societat americana del canvi de segle passat. Extraordinària.

Del 13 de desembre al 13 de gener

3.

'Fes el vermut i no la guerra', a la Beckett

Dins el cicle El jazz més bandarra del Poblenou, cada diumenge de 12 h a 13 h la Beckett acull una sessió de jazz en directe de la mà de la selecció musical d’Ivo Sans i els vermuts El Bandarra. Aquest cap de setmana és el torn d'Abel Boquera en companyia del Zaragoza Trio (Andreu Zaragoza a la guitarra i Ivo Sans a la percussió). L'espectacle tindrà lloc a El Menjador de la Beckett.

Cada diumenge, d’octubre a juny del 2022

4.

La fira de Sant Jordi de Nadal

Dos dies plens d’activitats per a públic infantil i adult: tallers, col·loquis literaris, presentació de novetats, concerts infantils, música en directe, parades de llibreries, firmes de llibres amb autors com Maria Barbal, Josep Pedrals, Xavier Bosch, Anna Gas, Carlota Gurt, Tània Juste, Màrius Serra, Jair Domínguez, Manel Alías, Rafel Nadal i Oriol Malet, pop-up stores i food trucks. Una xerrada en què es dona a conèixer als més petits pioners com Pina Baush o Steve Jobs, una narració compartida sobre la importància de la natura o un taller sobre els quatre elements són algunes de les activitats que ofereix el Sant Jordi de Nadal d'aquest any. L'esdeveniment tindrà lloc a la fàbrica Estrella Damm.

11 i 12 de desembre

5.

'Twinkle Twinkle Baby’s Star'

El Palau de la Música té una programació de traca aquest Nadal: Gabrieli Consort & Players & McCreesh, John Elliot Gardiner, Philippe Jaroussky, la Gran Chapelle i l'Escolania de Montserrat, a més del concert de Sant Esteve. Però aquest cap de setmana també comencen les funcions familiars amb un espectacle com Twinkle Twinkle Baby's Star, un concert per a nadons i canalla fins a cinc anys, una creació de CobosMika Company i els arranjaments de Marc Timón.

El mes de desembre al Palau de la Música

6.

Reivindicació del poder femení amb l'exposició 'París - Barcelona'

El Museu del Modernisme i la galeria d'art Gothsland ofereixen una mostra que explora la relació entre París i Barcelona posant l'accent en nou dones que van destacar en el panorama artístic de la Belle Époque. Amb més de 300 obres d'art, l'exposició presenta algunes models de l'època com Madeleine de Boisguillaume i Stéphanie Nantas, juntament amb artistes com Suzanne Valadon i i Georgette Agutte. També es remarca el diàleg que hi havia entre tota aquesta energia femenina i altres artistes del moment com Santiago Rusiñol o Toulouse-Lautrec.

Disponible fins al 4 de febrer del 2022

7.

'Ratolins i guineus. Una amistat d'un altre món'

Els Cinemes Girona celebren deu anys, i amb motiu de la fita ofereixen projeccions especials per a totes les edats. Una d'elles és Ratolins i guineus. Una amistat d'un altre món, una comèdia romàntica de dibuixos animats dirigida per Jan Bubenicek i Denisa Grimmová. La ratolina Valentina i la guineu Víctor es retroben després de patir un accident. Hauran de refer les seves vides i s'ajudaran l'una a l'altra, cosa que semblava impossible entre un ratolí i una guineu. Tota una oda al poder de l'amistat.

11 i 12 de desembre

8.

Sopa de Cabra al Liceu

Ben endins va ser el treball que va portar Sopa de Cabra al pic de la seva carrera musical. El disc va significar tota una fita generacional, de la joventut que s'identificava amb les lletres i que s'emocionava amb la música. Tant si era en casset com en CD o en vinil, l'àlbum habitava moltes de les cases del moment. Ara, trenta anys més tard, els gironins volen rememorar aquells moments i tocaran al Liceu en un concert organitzat pel diari ARA. No faltaran temes com Si et quedes amb mi, El boig de la ciutat, L'Empordà, Mai trobaràs o El sexo que me hace feliz.

Dissabte 11 de desembre

Sopa de Cabra reviuen el vertigen de ‘Ben endins’.
9.

'Pas mal', d'Àngels Ribé

La gran pionera de l'art conceptual a Catalunya, Àngels Ribé, ofereix una exposició amb punts performatius que aborda les inestabilitats del present i les situacions poc favorables a les quals sovint ens enfrontem. Pas mal és una mostra peculiar que, per mitjà d'una coreografia, tracta el tema del malestar fent ús d'elements fàcilment recognoscibles, com un jardí o un trenet. Una obra plena de moviment i poesia que arriba al Centre d'Art Maristany per remoure consciències.

Disponible fins al 5 de febrer del 2022

Els galeristes catalans homenatgen Àngels Ribé i Fernando Pinós als Premis GAC.
10.

Mostra de Cinema Italià de Barcelona

Arriba la desena edició de la Mostra de Cinema Italià a Barcelona. Tindrà lloc als cinemes Verdi i hi assistiran grans noms de l'escena cinematogràfica italiana com Leonardo Di Constanzo, Laura Samani o Fabio D'Innocenzo. La mostra s'inaugurarà amb Ariaferma, dirigida per Leonardo Di Costanzo i protagonitzada per Toni Servillo i Silvio Orlando. El film va tenir una gran acollida al Festival de Venècia. Un altre dels plats forts serà Piccolo corpo, de Laura Samani: narra la història de l'Àgata, una noia que dona a llum un nadó sense vida i emprèn un viatge a la recerca d'un miracle que sembla impossible.

Del 10 al 15 de desembre

Imatge del tràiler de 'Piccolo corpo', de Laura Samani.
stats