Arquitectura

El 48h Open House BCN obre la porta de nous tresors arquitectònics

El festival barceloní celebra una edició especial coincidint amb el Model

3 min
La Casa Tosquella

BarcelonaEl festival d’arquitectura 48h Open House BCN és un esdeveniment de capçalera per a la difusió del patrimoni i l’arquitectura contemporània. Se celebrarà el cap de setmana del 22 i 23 d’octubre, però aquesta setmana, del 9 al 15 de maig, se suma als actes del Model Festival d’Arquitectures amb un conjunt d’activitats molt diverses, entre les quals destaca Espais Ocults, una proposta que permetrà visitar edificis sorprenents habitualment tancats. A la llista dels que es podran visitar dins Espais Ocults destaca la Casa Tosquella, que obrirà les portes al públic per primera vegada després que l’Ajuntament de Barcelona la comprés fa uns mesos. Aquesta torre modernista, d’Eduard Maria Balcells i Buïgas, és un dels edificis barcelonins més cobejats pels amants de l’arquitectura perquè no s’hi ha pogut accedir durant dècades. Un dels trets més característics és la profusió de detalls decoratius, com els elements de forja, els esgrafiats, les pintures murals i els vitralls, que es coneixien a través de fotografies. També obrirà el Taller Masriera de pintors i escultors, un tresor neoclàssic de Josep Vilaseca, que també és de propietat municipal des de fa poc. Tots dos edificis es convertiran en nous equipaments de barri després de ser rehabilitats. Està previst que la Casa Tosquella sigui un casal per a gent gran. 

Sanatori Antituberculós a Collserola
Interior del magatzem municipal de Canyelles

Les sorpreses dels magatzems d'objectes patrimonials

Una alta novetat dels Espais Ocults és la galeria de la presa del pantà de Vallvidrera, des de la qual es pot tenir una visió insòlita del conjunt. També es podran visitar els safarejos del Sanatori Antituberculós de Joan Rubió i Bellvé a Collserola, l’únic edifici que queda del complex del sanatori, que no es va arribar a fer servir i va ser destruït durant la Guerra Civil. 

Taller Masriera
Umbracle del parc de la Ciutadella

La llista continua amb dos magatzems d’elements patrimonials que acostumen a ser un font de sorpreses: es podran visitar el Centre de Col·leccions del Museu d'Història de Barcelona (Muhba) a la Zona Franca i el magatzem municipal a Canyelles. A l’equipament del Muhba s’hi conserven milers d’objectes i és el lloc on es guarden les troballes de les excavacions arqueològiques d’arreu de la ciutat, i al de Canyelles hi ha fragments d’edificis històrics i escultures retirades o que estan pendents de col·locació. També serà visitable tot un clàssic, l’Umbracle del Parc de la Ciutadella, un dels antics pavellons de l’Exposició Universal de 1888, de Josep Fontserè.

Per visitar els edificis cal inscriure’s prèviament a la web del 48h Open House BCN a partir d’aquest divendres perquè l’aforament dels grups és molt limitat i aquest dijous s'ha sumat a la llista la Casa de la Premsa, de Pere Domènech i Estapà. En paral·lel als Espais Ocults, les activitats inclouen el llançament aquest dijous a La Capella del COAC de Radiomedia Arquitectura, un repositori web de diversos mitjans sobre arquitectura. I dissabte estrenaran a Casa Seat Música per Arquitectura, un projecte on participen Ramon Faura i Jason Kolàr per explicar l’arquitectura amb peces sonores.

stats