Patrimoni

Final feliç per a la Casa Tosquella: l'Ajuntament de Barcelona la compra per 1,15 milions d'euros

Aquest tresor del Modernisme presentava "deficiències en l'estat de conservació"

3 min
Imatge aèria de la Casa Tosquella, entre la ronda General Mitre, el carrer Ballester i Vallirana de Barcelona

BarcelonaLa història de la Casa Tosquella ha acabat bé: dues setmanes després que l'ARA avancés informació sobre les negociacions, l'Ajuntament de Barcelona acaba de fer públic que ha comprat aquest tresor del Modernisme per 1,15 milions d'euros, que formen part del fons pactat amb ERC per al pressupost 2021 per a l’adquisició o rehabilitació d’edificis singulars en operacions que es consideressin d’interès per a la ciutat. L'adquisició tanca una llarga sèrie d'intents tant públics com privats i permetrà tornar a la casa la seva esplendor.

La Casa Tosquella, al carrer Vallirana, és una de les obres més emblemàtiques de l'arquitecte Eduard Maria Balcells, i té el valor afegit que resisteix des de fa dècades en un entorn urbà marcat pel trànsit de la ronda General Mitre i per uns blocs d’habitatges. Està catalogada com a Bé Cultural d’Interès Nacional, arran de ser declarada monument històric el 1974, i la Generalitat havia començat els requeriments perquè els propietaris resolguessin “les deficiències en l’estat de conservació”, segons van afirmar a l'ARA fonts del departament de Cultura.

La casa té una superfície de 866,96 m², 224 m² dels quals els ocupa l’edifici i la resta és jardí. Està qualificada d'equipament des de l'any 2012. Segons l'Ajuntament, la compra respon a "la voluntat i la necessitat del districte de dotar el barri del Putxet i el Farró d’un nou equipament públic i corregir el dèficit històric d’equipaments, i principalment els destinats a la gent gran".

Després de fer-se pública la notícia, Junts per Catalunya ha reclamat que es concreti el calendari de rehabilitació de la Casa Tosquella i s'obri un procés participatiu amb el veïnat per acordar-ne els usos. El portaveu del grup de Junts per Catalunya, Jordi Martí Galbis, s'ha felicitat per l’anunci de l’Ajuntament de la compra de l'habitatge amb la qual que s'ha donat compliment a les reiterades peticions de la seva formació i dels veïns i veïnes del Putxet i el Farró.

La Casa Tosquella és fruit de la reforma d’una casa d’estiueig del mestre d’obres Joan Caballé del 1889 que el 1906 l’indià Antoni Tosquella va encarregar a Balcells. Com diu el director del Museu d’Art de Cerdanyola (MAC), Txema Romero, a la tesi doctoral que va dedicar a l’arquitecte, “és el projecte més emblemàtic de la primera època de Balcells”. Les obres van transcórrer en paral·lel a les d’obres modernistes tan icòniques com el Palau de la Música Catalana, la Casa Batlló, la Pedrera i el Parc Güell. La reforma va consistir en la renovació de les façanes amb els arcs de ferradura i la construcció de les dues torres amb cobertes de ceràmica esmaltada. I també la reforma de l’interior. Com és tan característic de l’arquitectura modernista, fins a l’últim detall està dissenyat. I malgrat el mal estat de conservació actual, encara es pot intuir la riquesa decorativa d'una obra excepcional per la forja, la serralleria, els esgrafiats i els estucs, on hi ha formes vegetals i animals com granotes, capgrossos, gats i gossos. 

Els intents de compra per part de les institucions

La Generalitat va intentar comprar la casa fa gairebé vint anys, entre els anys 2003 i 2004. Més endavant, l’Ajuntament de Barcelona va fer el mateix el 2012, quan l’alcalde era Xavier Trias, però no va arribar a un acord econòmic amb els propietaris. El mateix govern municipal de CiU va tenir l’oportunitat de comprar el 80% de la casa per menys de 100.000 euros mitjançant el dret de tempteig, perquè la propietat estava dividida entre quatre persones, però es va descartar l’operació perquè no es volia comprar una propietat de la qual no se n'hauria tingut el 100%. Segons un article de David Cobo publicat a Tot Barcelona el desembre passat, hi havia un comprador privat que estava fent els tràmits per comprar-la i un altre d'interessat. Però l’esclat de la pandèmia va alterar els temps de l’operació.

stats