MÚSICA

Björk inaugurarà el Sónar 2017

Presentarà un DJ Set a la Fira Montjuïc, una xerrada al Sónar+D i l'exposició 'Björk Digital' al CCCB, en un festival que amplia dates i s'expandeix

La sorpresa d’última hora que es reservaven els directors del Sónar no ha sigut gens anecdòtica: Björk serà una de les protagonistes del festival, i ho serà per partida triple. L’artista islandesa inaugurarà el Sónar un dia abans del que és habitual, el dimecres 14 de juny. El Sónar tindrà lloc del 15 al 17 de juny però, fora d’abonament i amb entrades limitades, un dia abans es podrà veure Björk i el seu dj set de quatre hores de durada a l’espai del Sónar de Dia. El festival s’allargarà també per darrere: el 18 hi haurà el concert de clausura a L’Auditori amb el compositor i pianista Nico Muhly i el col·lectiu Stargaze.

Björk només presenta l’espectacle a les ciutats on també es pot veure la seva exposició de realitat virtual Björk digital, que precisament serà un dels plats forts del Sónar en la seva expansió per espais de la ciutat. Després de Tòquio, Sydney, Mont-real, Reykjavík, Londres i Los Angeles, la mostra es podrà veure al CCCB del 14 de juny al 24 de setembre. Els visitants hi entraran en grups de 25 persones i el viatge durarà noranta minuts. La mostra s’articula per etapes: hi ha una instal·lació immersiva basada en l’últim disc, Vulnicura ; quatre instal·lacions de realitat virtual -en una es pot viatjar dins la gola de l’artista i en una altra interactuar-hi amb les mans-; hi ha un espai pedagògic on es pot fer música, i una antologia de la seva col·laboració amb tot tipus de creadors musicals i visuals al llarg dels seus 24 anys de carrera. “Björk força els límits del que és música, art i tecnologia. És pionera en experimentació amb la imatge i en aquesta òpera tecnològica proposa una nova experiència amb els espais expositius”, diu Rosa Ferré, cap d’exposicions del CCCB.

La tercera cita amb Björk serà en el marc del Sónar+D, on oferirà una xerrada sobre la relació amb els artistes visuals, la naturalesa i les experiències immersives. Serà el mateix 14 de juny, data que també amplia el Sónar+D amb una jornada només per a professionals. La realitat virtual serà protagonista del congrés, fins al punt que guanya un pavelló propi on es podran veure fins a 20 projectes de realitat virtual aplicats a les arts. També s’aixecarà una cúpula de 360º dedicada a les peces audiovisuals fulldome. Daito Manabe presentarà la macroinstal·lació interactiva Phosphere.

Les novetats anunciades ahir pel Sónar se sumen a les 140 actuacions ja avançades -amb caps de cartell com Justice, Nicolas Jaar, Masters at Work, Arca, De La Soul i Moderat, entre altres noms del hip-hop, l’underground, la música d’arrel negra i els ritmes de l’era del grime - i també als noms del Sónar+D, on hi haurà des de Google fins a les Nacions Unides, així com empreses que investiguen com fer més transparent (i fàcilment retribuïble) l’autoria de la música que escoltem.

La ciutat contribueix a expandir el festival

‘Bowie Is’

La retrospectiva de Bowie aterra al maig al Museu del Disseny.

‘Björk digital’

El CCCB acull l’òpera tecnològica sobre el treball virtual de Björk.

‘Lightforms/soundforms’

La mostra més completa sobre Brian Eno es veurà al Santa Mònica.

‘Tres. Blackout’ Digital

Antològica de l’artista barceloní experimental Tres a la Virreina.

Maker Faire

Una fira gratuïta i familiar per a tot tipus de creadors que se celebra els dies 17 i 18 al Pavelló Italià.

‘Èpica’

Aimar Pérez munta una experiència clubbing al Mercat de les Flors.

‘Wave shift’

Mark Bain fa sonar el pavelló Mies.