Darío Villanueva, escollit nou director de la Reial Acadèmia Espanyola

El fins ara secretari de l'Acadèmia substitueix José Manuel Blecua

Darío Villanueva, gran expert en Literatura Comparada, ha estat elegit aquest vespre per majoria absoluta director de la Reial Acadèmia Espanyola (RAE) en substitució de José Manuel Blecua, que, al principi de la sessió plenària, ha comunicat el seu desig de no continuar en el càrrec.

Villanueva (Villalba, Lugo, 1950) es converteix en director després d'exercir cinc anys com a secretari de l'Acadèmia, un càrrec que li ha permès conèixer en profunditat tots els treballs que es desenvolupen en aquesta institució. Ha dirigit també les activitats del tercer centenari de la RAE.

Rector de la Universitat de Santiago de Compostel·la des de 1994 fins a 2002 i autor de nombrosos assajos sobre diferents escriptors, Darío Villanueva és acadèmic de la Llengua des del 5 de juliol de 2007, data en què va ser elegit per ocupar la vacant d'Alonso Zamora Vicente . 

Un comiat anunciat

El fins ara director de la Reial Acadèmia Espanyola (RAE), José Manuel Blecua, va accedir al càrrec el 2010, en substitució de Víctor García de la Concha. "Aquesta és la meva última actuació com a director de la RAE" ha declarat al matí Blecua en un fòrum titulat 'Futur en espanyol. Diàleg entre Espanya i Amèrica', organitzat a Funsaldaña, Valladolid, pel diari 'El Norte de Castilla' i la Fundació Vocento.

La votació plenària ha estat secreta. Qualsevol dels 41 acadèmics que integren la institució podia ser nomenat, ja que per a aquestes eleccions no es presenten candidatures. El mandat de la direcció té una durada de 4 anys, i es pot optar a una segona reelecció. Darío Villanueva era el nom que més sonava com a ferm candidat per a substituir Blecua.

Blecua ha declarat que la seva decisió ha estat "personal". La seva gestió dins de la RAE ha estat força controvertida per un sector ampli d'acadèmics, que estan descontents per les retallades econòmiques per part de l'Estat en l'assignació que l'Acadèmia rep – un 60% en 5 anys –, el descens dels patrocinis i el decreixement de vendes d'obres acadèmiques.