ARTS ESCÈNIQUES

Andreu Buenafuente, Berto Romero i Carlos Latre homenatjaran Pepe Rubianes al Singlot

El festival de comèdia de Sant Feliu de Guíxols se celebrarà del 4 al 7 de juliol

"El Singlot és un festival modest però orgullós", diu any rere any –gairebé com un 'leitmotiv'– el seu director, Andreu Buenafuente , just abans d'anunciar el cartell amb alguns dels noms dels comediants més populars del moment. Berto Romero, Carlos Latre, David Broncano, Ricardo Castella, Jorge Ponce, Grison, Quim Masferrer, Brays Efe, La Bendita Compañía, Bob Pop, Quico Cadaval i el mateix Buenafuente actuaran en la 5a edició del Singlot, que tindrà lloc del 4 al 7 de juliol a Sant Feliu de Guíxols, en el marc del festival de la Porta Ferrada.

L'edició d'enguany retrà homenatge a l'humorista Pepe Rubianes, en el 10è aniversari de la seva mort, amb el premi Singlot d'Honor i l'espectacle 'Hem de parlar, nene', un muntatge de Buenafuente, Romero i Latre que barreja espectacle amb textos de Rubianes interpretats per diversos comediants "per riure, que és el que ell voldria". "M'agrada que el Pepe s'emporti tot el focus –diu Buenafuente–. De fet, era una mica així: «Si no parlen de mi, m’avorreixo!»".

El Singlot barreja noms consagrats amb gent jove, per apostar per nous talents: "En algun moment han de començar. Tots estem començant sempre", explica el director d'El Terrat. També deixa clar que si aquesta cita "no fos familiar i agradable no es podria fer". "Estic segur que si truqués a alguns dels grans em dirien que no poden venir. Els que hi actuen s'ho prenen més enllà de la feina", assegura.

Programes televisius fets en un teatre, dins un teatre

Alguns dels plats forts d'aquesta edició són dos exitosos programes de televisió, aquesta vegada sense càmeres: Quim Masferrer farà l'espectacle 'Bona gent', basat en 'El foraster', i David Broncano, Jorge Ponce, Ricardo Castella i Grison portaran 'La resistencia' a una versió teatral.

El xou 'La gran ofensa', amb els actors Betsy Túrnez, Artur Busquets, Cristian Valencia i Dani Amor, de La Bendita Compañía, inaugurarà el festival el 4 de juliol i posarà el contrapunt als còmics i reflexionarà sobre un tema d'actualitat: quins són els límits de l'humor? Buenafuente i Romero repetiran amb el directe del programa 'Nadie sabe nada', de la Cadena SER, "una hora d''impro' sense res més que la nostra ximpleria", comenta Berto Romero. Brays Efe farà la versió en castellà de 'Les coses excepcionals', de Sixto Paz.

El Singlot vol, un any més, activar el sector professional escènic i esdevenir un punt de trobada entre creadors, productors i exhibidors per donar veu a companyies amb potencial creatiu i còmic. Aquest any el festival ha rebut més de 50 propostes, de les quals en presentarà 16. Un 70% de les que ha exhibit han fet el salt a les cartelleres.