MÚSICA

Ciutat Flamenco fa 25 anys de llibertat i desafiament

Arcángel, Jorge Pardo i La Tana actuen al festival

“Portem artistes que els agradi experimentar, que treballin en línies noves i desafiants i que mirin cap al futur però amb respecte per la tradició”, explica Xavi Torres, responsable de producció del festival Ciutat Flamenco, que celebra la 25a edició des d’avui i fins al 27 de maig en diferents espais de Barcelona. Aquesta és una de les novetats del festival impulsat pel Taller de Músics: en comptes de tenir un centre d’operacions, que en anys anteriors havia sigut el Mercat de les Flors, escampa la programació per la sala Apolo, el Palau de la Música, el Born CCM, L’Auditori, el Taller de Músics 24, la sala Barts, la sala Hiroshima, l’Auditori de Sant Martí i El Dorado Sociedad Flamenca.

“És més ciutat que mai”, diu Torres, que per a aquesta edició compta amb un pressupost de 150.000 euros, 15.000 més que l’any passat. Amb aquests recursos, i la innegable mà esquerra de Lluís Cabrera, alma mater del festival i del Taller de Músics, el Ciutat Flamenco celebra un quart de segle amb artistes com Arcángel, Jorge Pardo, La Tana, Chicuelo i Mariola Membrives, entre d’altres.

El cantaor Arcángel (Huelva, 1977) presentarà a Barcelona (el dia 23 a la sala Barts) el projecte amb Les Noves Veus Búlgares, un espectacle recollit en el disc Al este del cante (Universal, 2018) que reflecteix l’ànima del festival. Com ja havia fet Enrique Morente, Arcángel comparteix el flamenc amb un cor búlgar que té “una disposició molt maca a l’hora d’entendre’s amb altres gèneres”, en aquest cas el flamenc d’esperits lliures com el mateix Morente, Camarón i Lole y Manuel, entre d’altres. “No es tracta d’aportar coses noves a un llegat tan meravellós, sinó de fer les coses com les sento”, diu Arcángel, conscient que està treballant amb “els hits d’una època alliberadora en què una sèrie d’artistes van reivindicar-se com a expressions lliures” i que la seva aventura no té per què “enquadrar-se en el flamenc”.

“És un projecte encapçalat per un cantaor de flamenc, però si ets lliure per què has de voler empresonar-te en un gènere?”, afegeix un home que durant molts anys també va acompanyar el ball d’Israel Galván i Eva Yerbabuena. “Amb ells vaig aprendre a tenir una relació natural amb l’escenari i a relativitzar les coses. No tot és jugar-t’ho tot a una sola carta. Ni el dia que cantis millor et trauran a collibè ni el dia que cantis pitjor t’esperarà a la porta un paio amb un Kalàixnikov”, diu Arcángel.

Entre els onze concerts de Ciutat Flamenco hi ha connexions de grans figures, com La Tana i Chicuelo, un espectacle de l’Argentina, el risc experimental de Jorge Pardo i l’homenatge a Eduardo Galeano de Rycardo Moreno, el guitarrista que també acompanya Arcángel. A més, Mariola Membrives improvisarà amb la Piccola Orchestra Gagarin; José Maria Gallardo i Ana Morales recordaran el naixement del flamenc i els intercanvis entre música popular i culta, i l’Euskal Barrokensemble remenarà les músiques que van inspirar El amor Brujo de Falla. També hi haurà lloc per a projectes nascuts a l’empara del Taller de Músics, com Flamenkat, Tablao de Músics i el supergrup Aurora, que inaugura el festival a l’Apolo.

Més continguts de