Música
Cultura 30/05/2018

Les 10 imprescindibles del Primavera Sound

Björk i Lorde encapçalen la presència femenina en un festival encara lluny de la igualtat, però aquest any amb moltes dones a la part més destacada del cartell

Xavier Cervantes
4 min
01. Björk, amb una de les flautes d’Utopia. 02. Bad Gyal.  03. Jane Birkin.  04. Lorde.

BarcelonaLa divuitena edició del Primavera Sound comença aquest dimecres amb la tradicional jornada gratuïta al Fòrum, aquest cop amb concert de Belle & Sebastian, Sipiritualized i Wolf Parade, entre d’altres. És l’aperitiu previ a tres dies de pagament en què els principals reclams són caps de cartell com Björk, Nick Cave, Lorde, Arctic Monkeys, Migos i The National. Tot i que el Primavera Sound no és un festival paritari, aquest any pràcticament s’hi ha doblat la presència femenina, que s’acosta al 30% del cartell.

“És evident que cal donar més visibilitat a les dones. Hem de canviar i en som conscients”, diu un dels codirectors del festival, Gabi Ruiz, que adverteix que podria “fer trampes” i muntar “un cartell amb el 50% de dones”. “Però no es tracta d’aconseguir aquest 50% només amb el que programem en escenaris petits i en horaris poc competitius. El que hem de fer és aconseguir la paritat a la part de dalt del cartell”, afegeix Ruiz, que també admet que “quan un any no hi ha artistes com Björk i PJ Harvey” resulta més difícil aconseguir-ho.

Aquest any almenys s’hi acosten amb artistes que actuen als escenaris principals en prime time com Björk, Lorde, Haim, Lykke Li i Jane Birkin. Aquestes són les 10 imprescindibles.

Björk

El gran compte pendent del Primavera Sound

Un problema a les cordes vocals va obligar Björk a cancel·lar el concert que havia d’oferir al Primavera Sound del 2012. Un any després se separava de Matthew Barney, i la crònica d’aquell trencament va amarar de tristesa el disc Vulnicura (2015), la primera col·laboració amb el veneçolà Arca. Superada l’etapa de llepar-se les ferides, Björk va decidir que ja era hora de fer un disc més lluminós i optimista, novament amb Arca i aquest cop amb la flauta com a element més singular. El resultat va ser Utopia (2017), el treball que dona peu al sofisticat espectacle que mostrarà al Parc del Fòrum dijous a les 22 h.

Lorde

Així es representa la generació mil·lennial

La neozelandesa Lorde encara no tenia 21 anys quan es va convertir en una superestrella del pop gràcies al disc Melodrama (2017), que és exactament el que aventura el títol: un tractat musical sobre la difícil gestió de les emocions dels mil·lennials, però explicat de tu a tu, sense trampes sofisticades. I segurament per això mateix funciona, i per hits inapel·lables com Green light, esclar. El propòsit del festival d’arribar a un públic més jove passa per programar artistes com Lorde, que hi actuarà dissabte a les 22.25 h, en un dels escenaris principals.

Lykke Li

La diva ‘indie’ del pop suec obre les portes al hip-hop

So sad so sexy (2018) és el títol del nou àlbum de la sueca Lykke Li, que sense sortir del perímetre pop de discos anteriors ara es mostra més permeable a les solucions rítmiques del hip-hop. Això sí, hi preval el misteri i la melancolia, ideals per dissabte al capvespre a la gran esplanada del Primavera Sound, on actuarà a partir de les 21.15 h, just abans de Lorde.

Haim

Tres germanes compromeses amb el pop blanc nord-americà

Les Haim van passar inesperadament pel Primavera Sound de l’any passat, protagonitzant un dels concerts sorpresa del festival. Tot just acabaven de publicar Want you back, el senzill d’avançament de l’àlbum Something to tell you (2017). Ara hi tornen per tancar divendres un dels escenaris principals a les 0.15 h. Les tres germanes californianes mantenen el compromís amb la història del pop-rock blanc nord-americà.

Jane Birkin & Charlotte Gainsbourg

Afers familiars en dos concerts diferents

Jane Birkin i Charlotte Gainsbourg, mare i filla, coincideixen al cartell del Primavera Sound. I els seus concerts tindran un aire familiar. Birkin recordarà Serge Gainsbourg acompanyada de l’Orquestra Simfònica de Vallès, sota la direcció de James Ross, dissabte a les 19.50 h. La seva filla Charlotte actuarà divendres a les 23.30 h per defensar un repertori catàrtic, el del disc Rest (2017), en què aborda els sentiments que la van devastar quan va morir la seva germana Kate Barry, filla de Birkin i del compositor John Barry.

Bad Gyal

La reina del ‘dancehall’ del Maresme

No respon necessàriament a la lògica causa-efecte, però després del seu concert al Sónar de l’any passat la carrera de Bad Gyal ha crescut exponencialment; la carrera i sobretot el seu desplegament en directe. Ara és el Primavera Sound qui es fa ressò de la reina del dancehall del Maresme programant-la dijous a les 2.15 h, horari de matinada per al lúbric perfum jamaicà de Bad Gyal.

Maria Arnal (i Marcel Bagés)

Maria Arnal (i Marcel Bagés)

La gent ja s’ha adonat del poder que té aquesta màgia negra

Maria Arnal i Marcel Bagés són una de les millors coses que li ha passat a la música catalana els últims anys. Ja sigui adaptant al present els cants de treball, posant música a la insurgència poètica de Joan Brossa o esclatant com a duo compositor (la impressionant i orgàsmica Tú que vienes a rondarme ), Arnal i Bagés emocionen i conviden a la revolta amb una intensitat que es multiplica en directe. El Primavera Sound els programa avui a les 18 h, dins la jornada gratuïta del festival al Parc del Fòrum, concretament a l’auditori.

Kelela

El retorn d’una de les grans veus del R&B del segle XXI

La nord-americana Kelela Mizanekristos ja va ser una de les recomanacions del Primavera Sound fa tres anys, quan tot just començava una carrera discogràfica que no va tenir continuïtat fins al 2017, quan va publicar Take me apart. Els elogis d’aleshores es confirmen amb un treball de pop negre sensual i fascinant que potser demana més nocturnitat que la que tindrà al Parc del Fòrum dijous a les 20.35 h.

Oumou Sangaré

La dama de la música maliana, l’excepció africana

Bona part del que sona al Primavera Sound no existiria sense el llegat rítmic africà. Tanmateix, aquest any la presència africana al festival amb prou feines és testimonial. La gran excepció és Oumou Sangaré, que torna a Catalunya vuit mesos després d’actuar a Salt, al festival Temporada Alta, on el seu públic era majoritàriament malià i gambià. Oumou Sangaré actuarà al Fòrum divendres a les 18.30 h, potser un horari poc noble per a una gran dama com ella.

Sevdaliza

Reivindicació feminista entre sedes electròniques

La iranianoholandesa Sevdaliza és una altra de les artistes que primer van passar pel Sónar (l’any 2016) i que ara forma part del cartell del Primavera Sound. Amb Portishead i FKA Twigs com a límits referencials, Sevdaliza flirteja amb avantguardes electròniques per transmetre una profunda reflexió sobre el gènere, especialment als videoclips. Actuarà divendres a les 21 h.

stats