Cinema

Sorpresa a Venècia: 'Desde allá', de Lorenzo Vigas, guanya el Lleó d'Or

La 72a edició del Festival de Cinema de Venècia ha premiat amb el Lleó de Plata a Pablo Trapero per 'El clan'.Valeria Golino i Fabrice Luchini han estat reconeguts en les categories de millor actriu i millor actor

La pel·lícula veneçolana 'Desde allá', debut de Lorenzo Vigas, ha guanyat el Lleó d'Or de la 72 edició del Festival de Cinema de Venècia contra tot pronòstic: entre els cineastes favorits a les travesses hi havia Aleksandr Sokurov i Zhao Liang, que hi han presentat dos dels documentals més ben valorats per la crítica. El Lleó de Plata al millor director ha estat per a l'argentí  Pablo Trapero ('El clan').

En la categoria de millor actriu la Coppa Volpi ha estat per Valeria Golino ('Per amor vostro'), que ja l'havia aconseguit el 1986 per 'Storia d'amore', i el premi al millor actor ha estat per  Fabrice Luchini a 'L'hermine'. El gran premi del jurat ha estat per 'Anomalisa', de Charlie Kaufmann i Duke Johnson, i premi especial del jurat ha estat per 'Abluka', del realitzador turc Emin Alper.

El premi a l'òpera prima –i el de millor director de la secció paral·lela Orizzonti– ha estat per Brady Corbet, que ha debutat amb el drama històric 'The childhood of a leader'. La millor pel·lícula de la secció Orizzonti ha estat 'Free in deed', de Jake Mahaffy.

Entre els últims guanyadors del Lleó d'Or hi ha hagut  Roy Andersson, per 'Un colom s'asseu en una branca i reflexiona sobre l'existència' (2014), Gianfranco Rosi, pel documental 'Sacro GRA' (2013), Kim Ki Duk, per 'Pietà' (2012) i Aleksandr Sokurov, per 'Faust' (2011).