L'Agustí Centelles més íntim, al Museu de la Fotografia de Torroella

Una mostra de les obres finalistes del Premi de Fotografia Fundació Vila Casas 2014 i la reestructuració de la col·lecció permanent, completen l'oferta de la nova temporada

El Museu de Fotografia Contemporània Palau Solterra de Torroella de Montgrí (Baix Empordà), de la Fundació Vila Casas, estrena dissabte la temporada d'estiu amb Agustí Centelles com a gran protagonista. Amb l'exposició 'Retrats de Guerra', la Fundació Vila Casas mostra al públic 43 dels originals que va comprar el 2010 a la família Centelles abans que vengués el gruix de la seva obra al Ministeri de Cultura espanyol. Pel comissari de l'exposició, Daniel Giralt-Miracle, la mostra és "un homenatge a la memòria del gran testimoni històric de la Guerra Civil i a un dels principals talents de la fotografia a Catalunya".

De la mostra, Miracle destaca que ofereix una visió "íntima i personal" del conflicte, on Centelles concentra l'atenció "en els personatges i no només en el fets". És doncs, segons el comissari, "un retrat de l'esperit i l'atmosfera de la guerra" a través dels rostres dels personatges que, d'una manera o altre, en van ser protagonistes. Així, l'exposició es divideix en cinc capítols diferenciats temàticament segons la condició dels personatges retratats: el president Companys, polítics, militars, dirigents revolucionaris i ciutadans.

A la mostra, per exemple, s'alternen fotografies de la lluita al carrer amb les dels mítings dels líders revolucionaris i les imatges del front. Lluís Companys, Josep Tarradellas, Joan Casanovas o Carles Pi i Sunyer comparteixen espai amb comandants i coronels de les forces republicanes al front o a la rereguarda. I instantànies de líders de la CNT, el PSUC o el PCE, s'alternen amb les dels milicians i les vídues dels soldats caiguts.

Les fotografies, del període comprés entre els anys 1930-1936, són totes còpies originals i moltes d'elles estan exposades amb les anotacions que el mateix Centelles va fer a peu de foto per identificar-les.

Més continguts de