Llibertat d'expressió
Cultura 02/03/2018

Pablo Hasel, condemnat a dos anys i un dia de presó

L'Audiència Nacional considera que el raper ha fet enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona

Xavier Cervantes
2 min
El raper Pablo Hasel, durant el judici a l'Audiència Nacional

BarcelonaPrimer en va ser una de freda: el Tribunal Suprem va ratificar la condemna a tres anys i mig de presó al raper Valtonyc. Després, una de calenta: el Suprem va absoldre la tuitaire Cassandra Vera. I ara arriba una nova mala notícia per a la llibertat d’expressió: divendres l’Audiència Nacional va condemnar el raper lleidatà Pablo Hasel a dos anys i un dia de presó, a més d’una multa de 24.300 euros que si no paga pot comportar un altre any de presó. Tot plegat per “enaltiment del terrorisme, amb l’agreujant de reincidència” (dos anys i un dia), per “injúries i calúmnies contra la Corona i utilització de la imatge del rei” (10.800 euros o sis mesos de presó) i per “injúries i calúmnies contra les institucions de l’Estat” (13.500 euros o set mesos i mig de presó).

Si res no canvia si el cas arriba al Tribunal Suprem, Hasel haurà d’anar a la presó, on a més hauria de complir els dos anys a què va ser condemnat el 2015 també per enaltiment del terrorisme. L’Audiència Nacional ha considerat delictiu el contingut de 64 tuits i el vídeo de la cançó Juan Carlos el Bobón que Hasel va pujar a YouTube. Segons la sentència, els tuits i la cançó de Pablo Rivadulla (de nom artístic Pablo Hasel) són “generadors d’enaltiment de l’activitat terrorista”, “imputa delictes inexistents” a Joan Carles I, “amenaça” Felip VI i la monarquia amb “el desnonament o la presa del seu palau” i “incita a l’actuació contra els cossos i forces de seguretat de l’Estat”.

“Passaré cinc anys empresonat per delictes d’opinió però mai claudicaré. Mai, feixistes de merda”, va tuitejar Hasel tan aviat com va conèixer la sentència. I després va afegir: “M’han condemnat per explicar fets objectius sobre la monarquia, la policia o els presos polítics”. Col·lectius com el Sindicat de Músics Activistes de Catalunya (SMAC) i Òmnium Cultural van mostrar el seu suport al raper. “És un nou atac a la llibertat d’expressió, intolerable en democràcia”, va dir Òmnium Cultural. Per la seva part, l’SMAC va instar els festival i les sales de concerts a anar més enllà dels gestos simbòlics i, com en el cas de Valtonyc, a contractar Hasel per contribuir a pagar les despeses judicials. Músics com Tote King, Los Chikos del Maíz i César Strawberry també van manifestar el seu rebuig a la sentència. “Ja no tenim paraules per definir el fàstic que sentim cap al sistema espanyol”, va escriure el raper sevillà Tote King.

Vot particular d’una magistrada

A diferència de la sentència del Tribunal Suprem contra Valtonyc, en la de l’Audiència Nacional contra Hasel es recull un vot particular, el de la magistrada Manuela Fernández Prado. “Des del màxim respecte a l’opinió majoritària formulada pels meus companys [Concepción Espejel Jorquera i Nicolás Poveda Peñas], he de discrepar del sentit condemnatori de la sentència dictada”, diu Fernández Prado.

La magistrada analitza els tuits i el vídeo de Hasel, fa esment dels que podrien ser “més qüestionables” i conclou que “ha de ser absolt dels delictes” perquè els seus comentaris han d’enquadrar-se dins de la llibertat d’expressió i no suposen una manifestació del discurs de l’odi.

stats