LLIBRES
Cultura 11/01/2016

Tanca la Llibreria Carlemany de Girona

Amb 23 anys d’història, plega a causa de la caiguda de vendes i la pirateria en els llibres d’idiomes

i
Jordi Nopca
2 min
01. La Llibreria Carlemany de Girona està situada al carrer Bernat Boades, a prop de l’estació de tren 02. Detall de Cal Llibreter, de Sant Just.

Barcelona“Hem estat lluitant molt de temps, i si hem aguantat fins ara ha sigut pels lectors que s’han mantingut fidels a la llibreria, i també per la professionalitat, l’esforç i el saber fer dels treballadors, a qui dono les gràcies una vegada més”, deia ahir Joana Teixidor, gerent de la Llibreria Carlemany de Girona, que tancarà a finals de mes.

“No hi ha un únic motiu que ens hagi obligat a prendre aquesta decisió -comentava, compungida-. Hi hagut una davallada de les vendes continuada. En el camp del llibre infantil i juvenil, una de les nostres especialitzacions, ho hem notat molt: la falta de lectura del jovent és un problema que comença a ser greu”. Una altra de les especialitzacions de la Carlemany eren els llibres d’idiomes. “En aquest punt cal dir que des de fa un temps hem notat l’augment de la pirateria. L’últim estiu vam poder saber que bona part dels alumnes que abans ens compraven els llibres ara se’ls baixen per internet. Aquesta tardor vam notar una davallada encara més important”. Tot i així, la Carlemany ha notat el descens de les vendes des d’abans i tot de l’inici de l’última crisi. “Ja vam fer una reestructuració el 2007 per automatitzar processos i reduir despeses, però no hem pogut fer res per frenar la pèrdua de clients: si no protegim el comerç de proximitat les conseqüències en l’aspecte laboral empitjoraran més”.

La Llibreria Carlemany va obrir les portes el 1993 per iniciativa de Joana Oliveda, mare de Teixidor. “Malauradament, no som l’únic cas de llibreria que tanca a Girona”, recorda. El 2009 va ser la Pla Dalmau, que tenia 105 anys d’història. El 2010 la innovadora i breu Llibreteria (2007-2010). I el 2012 la Llibreria Girona, que abaixava la persiana coincidint amb el 40è aniversari.

Nova llibreria a Sant Just

No tot són males notícies per al sector llibreter, aquesta setmana. A Sant Just Desvern, un municipi d’uns 17.000 habitants, Arnau Cònsul i Silvana Vogt van obrir dissabte Cal Llibreter al centre de la vila. “ Volem donar representació a la nova fornada d’editorials que estan fent llibres tan bons -explicava Cònsul poc després del primer dia com a llibreter-. Haurem d’entrar en la voràgine de les novetats, però les triarem a poc a poc, i mirarem de tenir tant de fons com sigui possible”.

Cal Llibreter ocupa un local d’uns 80 metres quadrats en una antiga merceria de Sant Just. “Serem una llibreria general i literària, i hi farem actes i presentacions: una de les nostres voluntats és forjar caliu lector. Tenim un gran sofà vermell on tothom que vulgui podrà seure una estona i provar els llibres”. Cònsul és fill de l’antic editor de Proa Isidor Cònsul, i Silvana Vogt, a més de professora d’escriptura creativa, publicarà aquesta tardor un llibre a Edicions de 1984.

stats