Adrián Rincón, el primer director d'orquestra cec de l'Esmuc

El músic de Salamanca s'estrena dirigint una formació simfònica a L'Auditori

2 min
Adrián Rincón dirigint un assaig. A l'esquerra, Salvador Brotons.

Barcelona"És un moment de celebració d'un èxit, primer individual, i després un èxit del sistema públic d'ensenyament, que ha sabut adaptar-se per incloure un persona amb ceguesa", explica Núria Sempere, directora general de l'Escola Superior de Música de Catalunya (Esmuc). L'èxit individual és d'Adrián Rincón (Salamanca, 1996), el primer director cec de l'Estat que es titula a l'Esmuc, i que aquest dimecres debuta al capdavant d'una orquestra simfònica a la sala 2 de L'Auditori de Barcelona. "Estar a l'Esmuc ha sigut una experiència única", diu Rincón, que mentre estudiava piano clàssic al Conservatori de Salamanca va "sentir la curiositat per dirigir, per saber com era una partitura per a orquestra i com feia els gestos un director".

Decidit a continuar els estudis superiors en el camp de la direcció, es va presentar al Conservatori Superior de Música de Madrid i a l'Esmuc. "A Madrid m'hi vaig presentar tres vegades, però no em van agafar. En canvi, a l'Esmuc hi vaig entrar, perquè la meva nota m'atorgava la plaça, no per la discapacitat", precisa Rincón, que valora especialment l'absència de paternalisme en l'ensenyament rebut en un centre que ha sabut fer una bona adaptació curricular inclusiva i que ha tingut en compte les "competències adquirides" prèviament.

Al llarg d'aquest anys d'estudi ha tingut un mestre excepcional, el director d'orquestra Salvador Brotons. "Ha sigut el meu mestre, les 24 hores de cada dia a la meva disposició. Ha fet coses que no fa ningú. Salvador Brotons és tot humilitat, proximitat i senzillesa. Que algú amb aquest nivell tingui aquests gestos no té preu. No he tingut mai un professor tan apassionat com ell", ha explicat Rincón uns minuts abans de l'últim assaig abans del debut.

Per a Brotons, l'experiència ha sigut "un repte i un plaer", i destaca que Rincón "té una memòria estupenda". De fet, la memòria és fonamental perquè una persona cega pugui desenvolupar la feina de director d'orquestra. Brotons no les tenia totes al principi. "Hi havia professors que deien que de cap manera un cec pot ser director d'orquestra. Però estic molt content de com ha superat tots els entrebancs. Evidentment, el contacte visual entre el director i els músics és molt important, però no només hi ha la vista. També hi ha el gest i l'actitud, que poden compensar aquesta limitació", diu Brotons. "Els músics saben que no hi veig, i per això mateix empatitzen més i estan més atents als meus gestos. Hi ha solucions per a tot. Et busques la vida", afegeix Rincón.

Per al concert, Rincón ha triat un repertori amb Història d’un soldat, d'Igor Stravinsky, "una obra difícil que ha treballat de memòria, i molt poca gent ho pot fer”, tal com diu Brotons. També dirigirà Puigsoliu, de Joaquim Serra, una obra per a cobla del compositor català que Rincón va descobrir quan va començar a l'Esmuc; l'ha triat perquè l'orquestració és de Brotons, i funciona com a dedicatòria explícita al mestre. A més, inclourà un moviment de la Simfonia núm. 8 de Dvorák, i una sorpresa final: un bolero escrit per la seva parella, la cantant de jazz Loly Ayuma. “M’agrada per donar al concert un final diferent, senzill, elegant i personal”, diu Rincón, que n'ha fet els arranjaments per a orquestra.

stats