ART
Cultura 03/04/2012

Ai Weiwei protagonitza el seu propi 'Gran Hermano'

L'artista dissident ha col·locat càmeres a casa seva com a regal als seus seguidors i per denunciar el setge al qual el sotmeten les autoritats xineses

Efe
2 min
Ai Wei Wei dormint

PEQUÍNL'artista i dissident xinès Ai Weiwei, en règim de llibertat vigilada des del passat juny, ha decidit instal·lar diverses càmeres dins de casa com a "regal" al públic i en protesta pel setge al qual el sotmeten les autoritats xineses.

"Es tracta d'un regal al públic i, també, a la seguretat pública", va declarar Weiwei per telèfon des del seu estudi, una casa-oficina que els internautes poden seguir en directe per reivindicar, a la seva manera, la falta de llibertat a la qual el sotmeten la desena d'objectius de les autoritats governamentals que envolten la seva finca.

La pàgina, 'Weiweicam.com', es pot visitar sense necessitat d'emprar un servidor que, normalment previ pagament, permet entrar des de la Xina a pàgines censurades per les autoritats comunistes, i mostra des de fa unes hores diversos plans congelats de l'artista davant el seu ordinador o del pati del darrere de casa seva. "Les imatges estan congelades perquè la pàgina està saturada de visites", va aclarir l'artista, i va negar que el seu mal funcionament fos per haver estat intervinguda per les autoritats de la potència asiàtica.

L'activista, que va romandre detingut durant 81 dies sense càrrecs entre abril i juny del 2011 i va ser acusat posteriorment per les autoritats xineses d'evadir més de dos milions de dòlars de la companyia on treballa, ja es va mostrar sorprès de rebre, llavors, donacions de més de 30.000 compatriotes per afrontar el pagament de la multa.

La xarxa és un dels pocs canals on es pot expressar malestar, a la Xina, però també és un lloc assetjat per les autoritats. Dissabte passat el govern va anunciar el tancament de 16 pàgines web, va censurar dues populars xarxes socials i va detenir sis persones en relació amb la divulgació de rumors que apuntaven a un possible cop d'estat a Xina. Aquesta operació de "neteja" dels continguts "perjudicials" a internet, anomenada Brisa de Primavera per la policia, es va saldar el març passat amb la detenció d'un miler de persones acusades de diversos tipus de delictes informàtics.

stats