Cultura 05/06/2021

Albert Pijuan i Maria Josep Escrivà, premis de la Crítica

Els premis en llengua castellana han sigut per a Arturo Pérez-Reverte per 'Línea de fuego' i Ramón Andrés per 'Los árboles que nos quedan'

ARA
2 min
Albert Pijuan, aquesta setmana a Barcelona

BarcelonaLa novel·la Tsunami, d'Albert Pijuan, ha guanyat aquest dissabte el premi de narrativa en llengua catalana que atorga anualment L'Associació Espanyola de Crítics Literaris (AECL). Publicat per Angle Editorial, el llibre segueix la història d'una família d'empresaris catalans que veu amenaçada la supervivència de la seva cadena hotelera. El premi de poesia en català dels crítics ha sigut per a Maria Josep Escrivà pel poemari Sempre és tard (Grup 62), que el 2020 va guanyar el premi Miquel de Palol de poesia.

En llengua castellana, el premi de narrativa ha sigut per a Linea de fuego, d'Arturo Pérez-Reverte, que el jurat ha considerat com "la Ilíada del segle XX". La novel·la està ambientada a la Batalla de l'Ebre i narra la conquesta d'un poblet fictici a prop de Mequinença i la posterior pèrdua a mans de l'exèrcit nacional. El jurat ha valorat la pluralitat de veus dels dos bàndols que aporta la novel·la, la qualitat tècnica, la documentació i la força dels diàlegs. El premi de poesia ha estat per a Los árboles que nos quedan (Hiperión), de Ramón Andrés, un poemari que barreja meditacions filosòfiques i artístiques, experiències vitals i una reflexió sobre la relació de les paraules amb el silenci i la música.

Els premis de la crítica en llengua gallega han reconegut Inma López Silva per O llibre da filla en l'àmbit de narrativa i Ana Romaní per A desvértebra en poesia. En basc, Pello Lizarralde ha guanyat el premi de narrativa per Argiantza i Jon Gerediaga el de poesia per Natura berriak. L'AECL concedeix els premis des del 1956, quan Camilo José Cela va rebre el de narrativa per La catira.

stats