Reconeixements
Cultura 26/07/2022

Roser Capdevila i Antoni Vila Casas rebran la Medalla d'Or de la Generalitat

El Govern els entregarà la màxima distinció del país en el marc de la Diada

L.S.
2 min
La ninotaire Roser Capdevila i el mecenes Antoni Vila Casas

BarcelonaLa portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha anunciat que la Generalitat atorgarà la Medalla d'Or a l'empresari i mecenes Antoni Vila Casas i a la il·lustradora Roser Capdevila, creadora de les Tres Bessones. Els guardons s'atorguen des del 1978 i són la màxima distinció honorífica amb què l’executiu reconeix les persones que han prestat serveis rellevants a Catalunya en els àmbits polític, social, econòmic, cultural o científic. La cerimònia d'entrega tindrà lloc al setembre en el marc dels actes de la Diada.

La medalla a Antoni Vila Casas se li atorga pel seu "compromís amb el país" i la seva "capacitat catalitzadora de la riquesa artística de Catalunya". També per acostar l'art contemporani a la ciutadania amb els quatre museus d'art contemporani que ha obert des del 2000: a Barcelona (Espais Volart i Can Framis, dedicats a la pintura), a Torroella de Montgrí (Palau Solterra, dedicat a la fotografia) i a Palafrugell (Can Mario, dedicat a l'escultura).

Antoni Vila Casas (Barcelona, 1930), nascut en el si d'una família burgesa del tèxtil, es va llicenciar en farmàcia el 1960 i va fundar els Laboratoris Prodes. L’any 1995 l’empresa es va fusionar amb els Laboratoris Almirall, i Vila Casas va esdevenir vicepresident del nou grup Almirall Prodesfarma. Paral·lelament al seu exitós recorregut professional, va crear el 1986 la Fundació Vila Casas, que avui continua presidint, per incentivar el talent científic i el desenvolupament sociosanitari. Però a més, ha iniciat una intensa tasca en el món de l'art com a mecenes d'artistes catalans a través del col·leccionisme.

La Medalla d’Or per a Roser Capdevila (Barcelona, 1939), un referent de la il·lustració, vol ser també "un exemple de l’èxit que es pot assolir amb l’audiovisual català". El ressò internacional dels famosos personatges de Les Tres Bessones és impressionant: la seva obra ha estat traduïda a 35 llengües i la sèrie de dibuixos animats de les populars germanes s’ha emès a 158 països.

Capdevila va estudiar belles arts a l’escola Massana de Barcelona. El 1980 es va centrar en els llibres i el 1983 va crear els personatges basats en les seves filles bessones. El 1990 en va crear els dibuixos animats amb la productora Cromosoma. Al llarg de la seva carrera ha publicat més de 400 títols i ha escrit i dibuixat per a empreses editorials de França, Alemanya, Àustria, Itàlia, el Canadà, Bèlgica, els països escandinaus i el Japó. El 2011 va donar el seu llegat, format per més de 3.000 dibuixos, litografies, gravats i contes, a la Biblioteca de Catalunya.

stats