Arquitectura
Cultura Arquitectura 10/01/2024

Així quedarà la Casa Tosquella com a casal per a la gent gran

La rehabilitació servirà també per dignificar la mitgera de l'edifici que dona a la ronda General Mitre de Barcelona

2 min
La Casa Tosquella amb el nou volum

BarcelonaLa Casa Tosquella és un dels edificis modernistes més singulars de Barcelona, i també un dels més estimats pels veïns. L'única part menys lluïda és la paret mitgera que dona a la ronda General Mitre, perquè la casa és anterior a la ronda. Això canviarà, ja que és en aquesta part sense valor arquitectònic on els estudis guanyadors del concurs per rehabilitar-la, Clara Solà-Morales i Metrònom Arquitectura, col·loquen un nou volum que acollirà els usos que no són compatibles amb els interiors modernistes. Aquests usos són l'escala, ascensors, els banys adaptats i les instal·lacions tècniques de l'aire condicionat i la calefacció. I així la Casa Tosquella tindrà una quarta façana digna de les altres.

Recreació de la Casa Tosquella i l'ampliació.
Planta de la Casa Tosquella i l'ampliació.

Com han fet públics els mateixos arquitectes al seu compte d'Instagram, la intervenció inclourà crear una nova entrada a través del nou volum, que és com una pell que es va doblegant, que connecti amb el carrer, el passadís original de la planta noble i l'entrada original. També es restauraran els interiors de manera minuciosa i s'ampliarà l'espai públic exterior, tant per als usuaris del casal com per als veïns.

Vista de conjunt de la Casa Tosquella.
La casa Tosquella, a Barcelona.

La Casa Tosquella va ser un dels èxits patrimonials de l'Ajuntament de Barcelona durant la passada legislatura: el consistori la va comprar per 1,15 milions d'euros, provinent del fons pactat amb ERC per al pressupost 2021 per a l’adquisició o rehabilitació d’edificis singulars en operacions que es consideressin d’interès per a la ciutat. L'adquisició va tancar una llarga sèrie d'intents tant públics com privats i permetrà tornar a la casa la seva esplendor.

L'ampliació de la Casa Tosquella i els diferents paviments originals de l'habitatge.
Recreació de l'ampliació de la Casa Tosquella.

Una aliança molt fructífera

Aquest és el tercer concurs que guanyen conjuntament els dos estudis, representatius de dues generacions d'arquitectes. Abans van guanyar el d'una plaça al carrer Comte Borrell dins el projecte de la Superilla, que ja està acabada, i la reforma parcial del Museu Frederic Marès.

stats