Exposicions

70 anys d'impressions artístiques dels germans Moscardó

L'exposició 'MoscarDOS', que repassa la trajectòria dels dos pintors bessons, es pot visitar a Cadaqués fins al 20 d'agost

3 min
El quadre 'Les peixateres' de Ramon Moscardó

CadaquésEls germans bessons Ramon i Josep Moscardó (Barcelona, 1953) són dos pintors reconeguts arreu, que, durant setanta anys, han compartit carrera artística i han seguit una vida paral·lela però creant per separat una obra pròpia, singular i independent. Junts han viatjat per tot el món, inspirant-se en realitats desconegudes i exposant en galeries de Sud-amèrica, Hong Kong, els Estats Units, Madrid i a Barcelona mateix. Molta de la seva obra també s'ha creat i exhibit a Cadaqués, un poble estretament vinculat a la seva trajectòria, on, aquest estiu, per commemorar el seu 70è aniversari, presenten una exposició conjunta.

MoscarDOS es pot visitar fins al 20 d'agost a la Societat l'Amistat i reuneix, sense rivalitats ni competències, una selecció eclèctica de 30 obres dels diferents períodes creatius dels dos artistes, que formen part de la col·lecció privada de la família. Dins del marc de l'exposició, Ramon Moscardó també ha publicat el llibre Impressions, que recull les memòries dels viatges iniciàtics, imatges inèdites dels germans i dibuixos de la primera època.

Els germans Moscardó a Cadaqués.

Tot i les diferències d'estil, traç i pinzell, els Moscardó coincideixen en una mateixa manera d'entendre la representació pictòrica. Són pintors figuratius que, sense voler imitar modes ni tendències canòniques, parteixen de la realitat per reproduir-la lliurement sobre el llenç, amb llicències de formes, colors i perspectives no estrictament realistes, que a vegades recorden els estatuts del cubisme. Els interessen la bellesa de la vida, la cultura, la natura, les ciutats i les situacions quotidianes. "La nostra imaginació està en la realitat, ens alimentem del que veiem, som pintors d'anar amunt i avall amb el cavallet als llocs i pintar in situ, tot i que últimament, com que ja som grans, treballem més a l'estudi", explica Ramon Moscardó, que conclou: "Els colors no es coneixen als llibres sinó mirant paisatges i ciutats".

Comparant les obres dels germans, cromàticament el Ramon tendeix més cap als blaus impressionistes d'autors francesos com Claude Monet, mentre que el Josep, que també es dedica a l'escultura, s'apropa més als colors càlids del Mediterrani. Les perspectives del Ramon també són més profundes i llunyanes, mentre que les del Josep, més planeres i frontals.

Algunes de les obres de l'exposició 'MoscarDOS'.
Algunes de les obres de l'exposició 'MoscarDOS'.

Cadaqués i Barcelona, puntals dels quadres i la vida

Paisatges, barques, balcons, bars, mercats i gent de Cadaqués apareixen representats en molts dels quadres de l'exposició. "Durant molts anys vam viatjar per tot arreu fins que vam decidir establir-nos a un lloc i Cadaqués va ser l'escollit, perquè és un poble amb molts avantatges, ja que té un rerefons i una història artística molt interessants, hi viu gent de tot el món, és petit i encara hi ha racons en algunes cales que no hi ha ningú", defensa Ramon Moscardó. Ell hi viu quasi tot l'any i Josep Moscardó hi passa estius o cap de setmana de manera esporàdica.

Tot i la seva fascinació pels paisatges idíl·lics de Cadaqués i el cap de Creus, els dos bessons, amants del viatge i l'aventura, també són cosmopolites i els seus quadres reflecteixen igualment el bullici dels carrers de París, Nova York, Londres i, sobretot, Barcelona. "Tots dos tenim casa a Barcelona; el meu germà hi viu sempre i, tot i que ens agrada la natura i el poble, també ens fascina el món urbà", conclou Ramon Moscardó.

stats