Canvi climàtic
Cultura Art 23/10/2022

Dos activistes climàtics tiren ara puré de patates a un Monet

Després del ressò internacional de l'atac a 'Els gira-sols', es repeteix l'acció en un museu alemany

2 min
Activistes climàtics llancen puré de patata a un Monet a Alemanya

BarcelonaNou dies després que dos activistes climàtics tiressin dos pots de sopa a Els gira-sols de Van Gogh a la National Gallery de Londres, aquest diumenge el menjar ha tornat a ser protagonista d'una acció reivindicativa. Dos activistes han tirat puré de patates a una obra de Claude Monet del Museu Barberini de Potsdam (Alemanya) i després s'han posat cola en una mà per enganxar-se a la paret. Els dos activistes han pogut dur el material i la vestimenta fluorescent, fer la seva acció i enregistrar-la sense problemes amb la seguretat del centre, inaugurat el 2017.

L'objectiu era denunciar l'ús de combustibles fòssils i els efectes del canvi climàtic: "La gent està afamada, la gent es congela, la gent es mor. Patim una catàstrofe climàtica. Vosaltres teniu por d'un pot de tomàquet o d'un pot de puré de patates en un quadre, sabeu de què tinc por jo? –deia l'activista–. La ciència ens diu que el 2050 no podrem alimentar les nostres famílies. Això fa que ens escolteu? Quan començareu a escoltar i deixareu de fer negoci com sempre?"

Si fa una setmana eren els activistes anglesos de Just Stop Oil, ara és l'organització alemanya Letzte Generation (Última Generació) la que ha atacat un dels quadres de la sèrie Pallers, del 1890. Afirmen que és una acció per recordar a la societat que "la cursa dels combustibles fòssils ens està matant". L'organització ha fet altres accions que també han tingut ressò mediàtic, com escenificar una vaga de fam a fora del Reichstag de Berlín o encolar-se a les autopistes alemanyes, recorda The Guardian.

L'activisme ha trobat en l'art un camí per tenir ressò internacional sense fer pràcticament mal a les obres, que estan protegides per marcs i vidres que es poden netejar o reemplaçar. Al juliol, dos membres de l'organització ecologista amb el mateix nom, Ultima Generazione, es van encolar les mans al vidre que protegeix La primavera de Botticelli, a la Galeria dels Uffizi de Florència.

stats