Art
Cultura Art 14/10/2022

Buiden dos pots de sopa damunt 'Els gira-sols' de Van Gogh

L'acció l'han fet dues activistes contra el canvi climàtic a la National Gallery de Londres

2 min
Dos activistes llencen sopa sobre el quadre "Els gira-sols" de Van Gogh

BarcelonaDues activistes contra el canvi climàtic de l'organització Just Stop Oil han buidat aquest divendres dos pots de sopa damunt de la versió d'Els gira-sols de Vicent van Gogh de la National Gallery de Londres. Afortunadament, el quadre està protegit amb un vidre. Després, les dues activistes s'han enganxat a la paret de la sala. El museu ha emès un comunicat en el qual informa que l'acció només ha produït danys menors en el marc i que la pintura està intacta. També que la policia ha arrestat les dues activistes. No és el primer atac a un quadre famós que es produeix a la National Gallery de Londres: el 1914 una sufragista va fer un tall a la Venus del mirall de Velázquez.

Les protestes de Just Stop Oil van començar fa quinze dies i ara han apujat el to. "Aquells que donen suport a Just Stop Oil trien la vida per damunt de l'art", es pot llegir en la piulada que ha fet l'organització amb el vídeo de les activistes buidant la sopa damunt el quadre. "La creativitat i la brillantor humanes s'exhibeixen en aquesta galeria, però el nostre patrimoni està sent destruït per la manca d'actuació del nostre govern davant la crisi climàtica i del cost de la vida", diu també el tuit. En una altra piulada han fet una crida perquè el sector de l'art se sumi a les protestes: "De què serveix l'art quan ens enfrontem al col·lapse de la societat civil? L'establishment del món de l'art, els artistes i el públic amant de l'art han d'entrar a la Resistència Civil si volen viure en un món on hi hagi humans que puguin apreciar l'art".

L’atac a Els gira-sols és el segon contra una obra d’art icònica que s’ha produït en les últimes setmanes: el dia 9 dues activistes es van enganxar al vidre que protegeix el quadre de Pablo Picasso Massacre a Corea, que s’exposa temporalment en una exposició de l’artista malagueny a la Galeria Nacional de Victoria, a Melbourne (Austràlia). L’objectiu de les dues activistes també era cridar l’atenció sobre l’emergència climàtica, ja que abans d’enganxar-se al quadre van estendre a terra una pancarta amb un lema que adverteix que el “caos climàtic” comporta “guerra i fam”.

stats