Art
Cultura Art 05/03/2023

Calder, Picasso i Léger escalfen els motors de la fira Tefaf

270 galeries d'uns vint països participen en la gran cita del mercat de l'art a Maastricht

3 min
'Cua blava arrissada', d'Alexander Calder

BarcelonaLa Fira Europea de Belles Arts, Tefaf, que se celebra cada any a la ciutat neerlandesa de Maastricht i a Nova York, és considerada com la més important del món per la qualitat de les peces que s'hi poden trobar, el rigor del comitè que les selecciona i l'abast cronològic, ja que aplega des d'art prehistòric fins a peces actuals. De fet, els organitzadors qualifiquen la fira com "un destil·lat de 7.000 anys d'història de l'art". L'edició d'enguany de Maastricht se celebrarà de l'11 al 19 de març, i suposa el retorn a la normalitat després d'haver de cancel·lar l'edició del 2021 i de fer la del 2022 al juny. Enguany s'hi podrà observar l'efecte que la inflació i la guerra d'Ucraïna poden tenir en el mercat de l'art, i també la salut comercial dels mestres antics. Per factors com ara que les obres més importants del Renaixement i del Barroc acostumen a ser als museus, és un sector que ha patit oscil·lacions. Un dels primers preus milionaris que s'han fet públics és el d'una rara escultura tibetana d'un Bodhisattva que arriba a uns 9,3 milions d'euros.

Àmfora àtica de figures negres.
'Dona amb un lloro', de Fernand Léger.

En aquesta edició de Tefaf hi participaran 270 galeries de prop de 20 països. I entre les obres més destacades hi haurà el quadre de Picasso del 1949 Dona amb davantal (Thomas Gibson Fine Art), en l'any de la Celebració Picasso 1973-2023; el mòbil d'Alexander Calder Cua blava arrissada (Galeria Von Vertes), dins una línia d'escultures que superen els deu milions d'euros, i el quadre de Fernand Léger La dona del lloro (Van de Weghe Fine Art).

Pel que fa a l'art antic, criden l'atenció una àmfora àtica de figures negres datada entre els anys 530 i 529 aC (David Aaron) i la ceràmica xinesa Camell amb genet estranger (Vanderven Oriental Art). I en el de la joieria, un fermall d'or, diamants i crisopras de Fabergé (Wartski).

Fermall de Fabergé d'or, diamants i crisopras.
La terracota 'Camell i genet estranger'.

Els asos de les galeries catalanes i espanyoles

Grans mestres antics i contemporanis com Annibale Carraci, Josep de Ribera, Antoni Tàpies i Alberto Giacometti seran els protagonistes dels estands de la mitja dotzena de galeries catalanes i espanyoles que participaran a la fira. La Galeria Artur Ramon exposarà en l'any del centenari de l'artista una pintura de Tàpies del 1962, i un dels plats forts de la Galeria Mayoral seran obres de Tàpies, Joan Miró i Manolo Millares. La madrilenya Caylus hi exposarà una vintena d'obres, entre les quals destaca Hèrcules en repòs, del mestre barroc Annibale Carraci, i un eccehomo del renaixentista Sebastiano del Piombo. Pel que fa a Colnaghi, coneguda a Catalunya perquè fa una exposició anual de pintura catalana dels segles XIX i XX a Londres amb la Sala Parès i Artur Ramon, hi exposarà La Mare de Déu de la faixa, de Bartolomé Esteban Murillo. I la galerista Deborah Elvira, especialitzada en joies històriques, traurà a la venda una creu reliquiari datada cap al 1600 d'or, esmalt i cristall de roca.

'Flames', d'Antoni Tàpies.

Subvencions per restaurar obres d'art

Més enllà de la fira, Tefaf ha donat una subvenció de 50.000 euros a la Neue Galerie de Nova York i al Reial Museu de Belles Arts d'Anvers perquè restaurin respectivament un dels paisatges més significatius d'Egon Schiele, Ciutat entre vegetació (La ciutat vella III) –una donació que va rebre el 2006–, i el quadre del segle XVII de Michaelina Wautier Dues nenes com les santes Agnès i Dorotea.

'Ciutat entre vegetació', d'Egon Schiele.
'Dues nenes com les santes Agnès i Dorotea', de Michaelina Wautier.
stats