Cultura 09/06/2014

L'arxiu Borja se'n va de València a l'Arxiu Nacional de Catalunya

L'Institut d'Estudis Borgians ha dipositat els papers secrets Vaticans a l'Arxiu Nacional de Catalunya per la desídia de les institucions valencianes

Salvador Almenar
1 min
El papa Borja Alexandre VI

ValènciaDivendres ja va transcendir que l'Institut Internacional d'Estudis Borgians pretenia treure del País València els arxius secrets vaticans dels papes Calixt III i Alexandre VI. L'entitat custodia aquesta informació des del 2007, però afirmaven que després d'adreçar-se a les institucions valencianes perquè col·laboressin en l'estudi del fons sense rebre cap resposta, havien optat per dur els arxius a una altra destinació on poguessin ser estudiats. Aquesta destinació és l'Arxiu Nacional de Catalunya.

Eliseu Climent ha detallat en roda de premsa aquest matí els passos que ha fet l'Institut Borja per aconseguir l'ajut del govern valència en va. El secretari de l'Institut d'Estudis Borgians també ha explicat les negociacions amb l'Arxiu Nacional, que ja té el dipòsit dels arxius des de fa una setmana. Climent ha afirmat que hi ha dos investigadors finançats per la Generalitat catalana que es posaran a treballar amb els milions de textos, cartes i documents de la família Borja que estaven dipositats a València, ja que els dos papes eren nascuts a Xàtiva.

stats