Cultura 29/09/2019

L'Audiència Nacional suspèn la primera condemna al raper Pablo Hasél per enaltir ETA i Terra Lliure

L'artista encara està pendent d'una segona condemna a nou mesos de presó

Efe
2 min
El raper Pablo Hasel, durant el judici a l'Audiència Nacional

MadridL'Audiència Nacional ha suspès l'execució de la primera condemna a dos anys de presó que va imposar el 2014 al raper Pablo Hasél per enaltir en cançons seves el terrorisme d'ETA, els Grapo, Terra Lliure o Al-Qaida. A principis de setembre, la secció tercera va aprovar en una interlocutòria, a la qual ha tingut accés Efe, deixar aquesta condemna en suspens durant tres anys, període en el qual si torna a delinquir haurà d'ingressar automàticament a la presó.

Un cop la sentència va ser ferma, després de confirmar-la el Tribunal Suprem el 2015, el servei d'executòries de la secció tercera va traslladar l'expedient de Hasél a la Fiscalia de l'Audiència Nacional perquè emetés un informe "sobre la suspensió de la pena imposada".

En el seu informe, la Fiscalia va respondre "en el sentit de no oposar-se a la suspensió" de la condemna, en considerar que es compleixen els requisits per acordar-la, fonamentalment perquè el raper no tenia antecedents penals el 2014.

La secció primera penal de l'Audiència Nacional va jutjar el raper per segona vegada el 2018 per aquest mateix delicte i Hasél va sumar amb això una nova condemna a dos anys de presó per enaltir a Twitter a membres d'ETA i els GRAPO. Malgrat considerar que els tuits pels quals va ser jutjat "traspuen violència" i "banalització del terrorisme", finalment la Sala d'Apel·lació de l'Audiència Nacional va rebaixar a 9 mesos de presó.

Segons aquesta sentència, el principal motiu per atenuar "la responsabilitat penal" és que les bandes terroristes a què va exalçar porten "un temps important sense fer accions terroristes" i que les expressions que va utilitzar, encara que eren reincidents en el mateix delicte pel qual ja havia estat condemnat, "són menys explícites que aquelles per les quals se'l va condemnar al passat".

Pendent d'una segona condemna

Aquesta condemna encara no és ferma per estar ara pendent de recurs al Tribunal Suprem, per la qual cosa no ha pogut ser tinguda en compte a l'hora de decidir sobre la suspensió. A més, les condicions de la suspensió computen a partir del moment en què s'aprova, i l'acte té data del 6 de setembre, han precisat a Efe fonts jurídiques.

"Es mereix que exploti el cotxe de Patxi López!", "És un error no escoltar el que canto, com Terra Lliure deixant viu Losantos", "Els Grapo eren defensa pròpia davant l'imperialisme i el seu crim", "Els que maneguen els fils mereixen mil quilos d'amonal" o "Penso en bales que clatells de jutges nazis arribin" són algunes de les rimes de les cançons que va pujar a YouTube i que van merèixer la seva primera condemna per enaltiment del terrorisme, ara en suspens.

stats