Cultura 11/12/2020

Eva Baltasar, Miquel Martín i Serra, i Sebastià Perelló, finalistes del Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l'Any

El guardó, dotat amb 20.000 euros, es donarà a conèixer el 4 de febrer

Ara
2 min
Eva Baltasar en una imatge d'arxiu

BarcelonaLes novel·les Boulder, d'Eva Baltasar, La drecera, de Miquel Martín i Serra, i La mar rodona, de Sebastià Perelló, opten a la quarta edició del Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l'Any, segons ha anunciat aquest divendres Òmnium Cultural. El jurat ha fet la tria entre les 12 obres publicades entre el novembre del 2019 i l'octubre del 2020. El president de l'entitat, Jordi Cuixart, condemnat a nou anys de presó pel procés sobiranista, ha considerat que la literatura "enriqueix el pensament i ens fa més lliures", i ha assegurat que novel·les com les tres finalistes són "essencials en temps d'emergència cultural i social". El guardó, dotat amb 20.000 euros per a l'autor i 5.000 per a promoció, es donarà a conèixer el 4 de febrer.

El jurat ha definit Boulder com una història d'estil "entre poètic i sòrdid sobre la incapacitat de relacionar-se amb el món i amb els altres, sobre la solitud, també sobre el desig i el sexe com a escapada i motor de les insatisfaccions".

De La drecera diu que és una novel·la "de formació subtil i profunda que reflecteix a la perfecció un món i el procés de maduració d'un adolescent".

I de La mar rodona destaca que són tres relats "gairebé independents sobre tres moments de la història de Mallorca, que no tan sols comparteixen una mateixa mirada vertiginosa cap endins i cap enfora del protagonista, sinó també una prosa densa i imaginativa que interroga el poder del llenguatge i els límits de la llibertat".

El Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l'Any va néixer el 2017 amb l'ambició d'igualar-se a altres premis similars de la literatura mundial, com el Goncourt francès o el Booker anglès, i amb l'objectiu de fer prevaler les obres en llengua catalana, fomentar-ne la traducció i revitalitzar el sector.

El guanyador de la primera edició va ser Raül Garrigasait amb l'obra Els estranys, i Aprendre a parlar amb les plantes, de Marta Orriols, va endur-se el premi en l'edició del 2018. L'esperit del temps, de Martí Domínguez, va ser la novel·la guanyadora del 2019.

stats