Cultura 08/03/2014

Barcelona, Capital de la Sardana amb esperit de Tricentenari

L'escriptor Màrius Serra llegeix el pregó de la capitalitat sardanística en un acte celebrat al Fossar de les Moreres

Acn
2 min
L'escriptor Màrius Serra ha estat l'encarregat de fer el pregó en l'acte de proclamació de Barcelona com a Capital de la Sardana 2014 / ACN

BarcelonaBarcelona és oficialment des d'aquest dissabte Capital de la Sardana 2014. La proclamació s'ha fet en un acte al Fossar de les Moreres, amb una clara voluntat de lligar la difusió de la sardana amb la commemoració enguany dels fets del 1714. L'acte institucional ha inclòs la lectura del pregó a càrrec de l'escriptor Màrius Serra, la interpretació d''Els segadors' per la cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona i una ballada de sardanes. La inauguració dels actes oficials culminarà el 15 de març amb la reestrena de la rondalla 'La santa espina', al Barcelona Teatre Musical (BTM). Tot plegat seran més de 100 els actes que tindran lloc a Barcelona durant aquest any.

La distinció de Capital de la Sardana és hereva del reconeixement de Ciutat Pubilla de la Sardana. Es tracta d'una iniciativa impulsada per la Federació Sardanista de Catalunya, que aplega les agrupacions sardanistes i cobles; la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya, que aglutina les colles de competició, i l'Obra del Ballet Popular, bressol d'entitats vinculades a la sardana i la dansa catalana. Aquesta nova filosofia de promoció d'una de les danses típiques de Catalunya va estrenar-se a Arenys de Munt l'any 2013. Barcelona agafa el relleu a aquesta localitat. El 2015, la Capital de la Sardana serà Calella.

En l'acte institucional d'aquest dissabte s'ha subratllat la relació de la sardana amb l'esperit d'unió de les persones, simbolitzat precisament en una dansa on els participants van agafats de la mà. Una unió que les autoritats han volgut reflectir en el procés per assolir un país seguint la "voluntat del poble".

El conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, ha manifestat que "els reptes extraordinaris" del context polític i social actual estan vinculats "als reptes de ballar una sardana", on compta "l'esforç individual", però també "l'harmonia col·lectiva" i la "voluntat i bellesa compartida". "No hi ha res més bell que construir un millor país, més lliure i democràtic", ha assenyalat Mascarell. "I estic convençut que la sardana és una de les millors expressions", ha afegit.

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha destacat el "gran honor" que suposa rebre la distinció de Capital de la Sardana en un any tan "especial" com és la commemoració dels 300 anys dels fets del 1714. "Ho acollim amb entusiasme", ha expressat Trias sobre la distinció.

stats