Cultura 24/12/2010

Perico Pastor il·lumina la Bíblia

La Pedrera exposa per primera vegada les il·lustracions que Perico Pastor va realitzar per a una versió il·lustrada de la Bíblia que Enciclopèdia Catalana va publicar el 2007

Redacció
2 min
Moisès obre les aigües del Mar Roig, segons Perico Pastor

BarcelonaLa Pedrera exposa per primera vegada 350 del miler de dibuixos que l'artista i il·lustrador Perico Pastor va realitzar per a la Bíblia il·lustrada que l'editorial Enciclopèdia Catalana va publicar el 2007. L'exposició, que es podrà veure fins al 20 de gener, està formada per 24 quadres, en els quals es pot veure una selecció d'aquarel·les de cada llibre de la Bíblia, amb entre 10 i 15 petites il·lustracions, en blanc i negre i color.

A la presentació de l'exposició, Pastor va afirmar que sempre ha entès la il·lustració com "un diàleg amb el text" i va afegir que "l'il·lustrador és un lector, un lector particularment atent, però no un amanuense, ni de bon tros algú que s'ocupa de representar el que diu el text".

Després d'acollir amb “entusiasme” la proposta d'Enciclopèdia Catalana, Pastor va declarar que el primer que va fer en arribar a l'estudi després de signar l'acord amb l'editorial va ser reflectir l'escena del "caos" inicial i la del moment en què "es va fer la llum".

Segons el seu parer, l'encàrrec de la Bíblia il·lustrada va ser la culminació d'una etapa de la seva vida en la qual llegia més que dibuixava, una etapa que va subvertir quan va començar a tenir fills –en l'actualitat té quatre. "Sempre he pensat que il·lustrar és, sobretot, llegir". Els més de mil dibuixos que Perico Pastor va realitzar van ser fruit d'"una lectura íntegra i detinguda de tota la Bíblia i van ser dibuixats pel mateix ordre dels capítols llegits". En aquesta lectura i el posterior treball il·lustrador aflora "la tendresa" de la seva infància, quan va tenir "el primer coneixement d'alguns capítols de la Bíblia", però manté una visió "bastant distant, la visió d'un ateu tranquil i assossegat". Pensa l'artista que hi ha nombrosos capítols bíblics que són relativament fàcils de llegir, però altres són "feixucs, avorrits i la cosa més dura i claustrofòbica" que ha llegit mai i cita, per exemple, Deuteronomi, Números o Levític.

Des d'un punt de vista gràfic, les il·lustracions de l'Antic Testament són "un formigueig d'imatges, en les quals unes es troben sobre les altres, i tenen un to molt diferent dels dibuixos del Nou Testament". "Crec que la diferència que s'aprecia en els dibuixos de l'exposició, en els colors, en les formes del paper, reflecteix bastant les diferències que hi ha també en el text", va afegir Perico Pastor.

Aquest treball, ha afegit l'artista, ha suposat per al dibuixant "tancar portes" però, al mateix temps, sent que "s'obren altres portes que no hauria sospitat que podrien obrir-se". Segons el director de l'Obra Social de CatalunyaCaixa, Àlex Susanna, en aquesta exposició "el visitant descobrirà que Perico Pastor amplia amb aquestes il·lustracions la seva percepció física optimista de la vida a tota una gamma de sofriment i tristesa que es recull a les pàgines de la Bíblia".

stats