LITERATURA
Cultura 15/11/2012

Britney Spears, de diva pop a icona literària

Un grupuscle islamista vol segrestar Britney Spears. L'escriptor i periodista francès Jean Rolin observa amb sarcasme i un punt de tendresa les estrelles de Hollywood a El rapto de Britney Spears.

Jordi Nopca
2 min
Britney Spears, de diva pop  a icona literària

BARCELONA.L'any 2009, mentre era a Estocolm, Britney Spears i els seus dos fills van ser amenaçats de mort. La cantant no va aturar la gira de Circus , que continuaria per Finlàndia, Rússia, Dinamarca, Alemanya i el Canadà, abans d'oferir dinou concerts als Estats Units. El sisè disc de Britney Spears havia arrencat amb el single Womanizer , una cançó que encara ara aconsegueix arrencar un somriure a l'escriptor Jean Rolin. Autor d'una vintena de llibres, l'escriptor nascut a Boulogne-Billancourt l'any 1949 es va decidir a convertir en ficció un possible segrest de l'estrella pop setmanes abans d'emprendre un viatge a Los Angeles. "Al llarg dels anys m'he adonat que l'heroïcitat i el que és grotesc acostumen a anar lligats -explica Rolin-. En el cas de la Britney, em va cridar l'atenció que era una figura feta malbé abans d'hora". L'any 2010, el moment en què transcorre la novel·la, la cantant ja ha passat per situacions complicades, com ara un divorci, depressions i l'intent de deixar enrere diverses addiccions. "El moment en què escenifica que ha tocat fons és aquella vegada que es rapa al zero en una perruqueria de Ventura Boulevard-recorda l'escriptor-. És un acte ritual, un autèntic sacrifici. Per mi, Britney Spears té una part del patiment tràgic de Marilyn Monroe".

El noble ofici de ser paparazzi

El personatge de la novel·la és un agent secret francès que ha d'investigar els moviments d'un grupuscle islamista que vol raptar la diva. "El primer que em va sorprendre quan vaig arribar a Los Angeles va ser la gran quantitat de botigues per a mascotes i túnels de rentat de cotxes que hi havia", assegura Rolin. El seu narrador estudia els paisatges de la metròpoli nord-americana -els més icònics, però també els marginals- amb una mirada sarcàstica que no amaga un punt de tendresa per a Britney i per als paparazzis que segueixen els seus moviments: "Hi ha un respecte per aquesta professió. Persegueixen els famosos per guanyar-se la vida. El cas dels stalkers [assetjadors] és diferent: són vistos com a malalts, perquè amb la seva obsessió persecutòria no volen guanyar diners".

En l'entorn hiperconsumista i luxós de Hollywood, el narrador descobreix un partit comunista subterrani, liderat per un sonat, amb qui un dels paparazzis té vincles. Fins i tot s'entén amb una prostituta que imita i perfecciona l'estil de la Britney.

stats