Cultura 18/02/2013

“He vist morir el meu pare en un hospital públic, sense mantes ni aigua”

La catalana Candela Peña triomfa a les xarxes socials després de la seva intervenció reivindicativa durant la cerimònia dels Goya

Ara
2 min

BarcelonaFa uns dies la Unió d'Actors ho demanava: que durant la gala dels Goya es parlés de "les coses que passen". I, finalment, així ha estat. S'ha parlat de crisi, de retallades, d'atur, desnonaments, "sobres" que van i vénen, de l'augment de l'IVA... Però, de les nombroses intervencions en to reivindicatiu, n'hi ha una que s'ha convertit en el símbol de la nit: la de la catalana Candela Peña, Goya a la millor secundària per 'Una pistola en cada mano'. La seva intervenció, en què va denunciar les condicions de l'hospital on va morir el seu pare, s'ha convertit en tot un 'hit' a les xarxes i ha obligat el centre sanitari —l'Hospital de Viladecans— a emetre un comunicat negant les acusacions de l'actriu.

Tant a l'Acadèmia espanyola de cinema com al govern central hi havia por que la cerimònia dels Goya d'aquest diumenge fos una repetició del que va passar fa justament deu anys, en plena campanya reivindicativa contra la intervenció militar a l'Iraq. Per desactivar la previsible protesta, amb un sector molt molest per les retallades i, sobretot, per l'augment de l'IVA, l'organització va optar per una pràctica molt enginyosa: fer que les crítiques formessin part del discurs oficial. Totes les intervencions d'Eva Hache, presentadora de la gala, estaven farcides de comentaris sobre l'actualitat. Des d'Urdangarin fins als sobres del PP, totes les polèmiques de l'Espanya actual formaven part del guió. D'aquesta manera s'intentava desactivar la protesta, ja que, per molt crítics que fossin els comentaris, quedaven endolcits per l'humor, banalitzats.

Amb tot, van ser nombrosos els professionals que, en pujar a recollir el premi, van expressar el seu malestar per la situació política, social i econòmica d'Espanya. Però, de tots els discursos, el que ha causat un major impacte a les xarxes és el de la catalana Candela Peña, Goya a la millor actriu secundària per 'Una pistola en cada mano'. Peña va recollir el premi mostrant la seva satisfacció pel fet d'haver tingut feina "després d'estar tres anys a l'atur", però sobretot carregant contra les retallades en sanitat i educació. "He vist morir el meu pare en un hospital públic on no hi havia mantes per tapar-lo i a qui li havíem de dur aigua", va dir Peña, que va afegir que durant el temps en què no ha treballat "també he tingut un fill, i no sé quina educació tindrà".

Èxit a les xarxes

El discurs de Peña s'ha convertit en un èxit immediat. El vídeo amb la seva intervenció ha tingut més de 100.000 visites només a YouTube, i Twitter ha estat tot el dia l'escenari del suport de molts usuaris. "Que trist que una actriu hagi de fer servir el seu minut de glòria per exigir drets socials!. Molt bé, Candela!", diu @srsotito, mentre que @juanobebe acaba amb un "amb dos collons!". "50 segons de la veritat", diu @anaisfortuny, i @acisciomoya remarca: "Olé, olé per Candela Peña, mai s'havia reivindicat tant parlant tan poc".

stats