Cultura 19/03/2019

La Capella de la Misericòrdia seguirà sent del Macba

El PP, el PSC, els demòcrates, Ciutadans i Juanjo Puigcorbé han votat a favor de mantenir la concessió al museu aquesta tarda a la comissió d'economia i hisenda

Antoni Ribas
3 min
El Macba i la capella de la Misericòrdia/ FRANCESC MELCION

BarcelonaLa Capella de la Misericòrdia seguirà sent del Macba: a la comissió d’economia i hisenda de l’Ajuntament de Barcelona, el PP, el PSC, Ciutadans, Demòcrates i el regidor no adscrit Juanjo Puigcorbé van votar ahir a la tarda en contra de revocar-li la cessió. Hi van votar a favor els comuns i la CUP, i ERC es va reservar el vot. Fonts municipals asseguren que no portaran al ple del 29 de març la revocació de la cessió perquè el CatSalut pugui construir un nou CAP Raval Nord a la Capella, si abans no aconsegueixen convèncer els responsables del museu i de la Fundació Macba perquè el museu creixi en un cub a la vora de l’edifici Meier o en una planta del pàrquing de la plaça dels Àngels, que són dues de les quatre alternatives que van proposar al museu que segueixen damunt la taula. A més, ERC proposa que el nou CAP es construeixi en un terreny municipal on els alumnes de la UB fan pràctiques d’arqueologia.

El resultat de la votació va caure com una galleda d’aigua freda a la plataforma CAP Raval Nord Digne, que va recollir més de 6.500 signatures a favor del CAP a la Capella i que per primera vegada va portar una iniciativa ciutadana al ple. Un membre de la plataforma, Iñaki García, afirma que van rebre la notícia amb “decepció” i “indignació”: “El tema encara no està acabat. No acceptarem en cap cas aquest acord perquè no representa l’opinió del barri i obvia l’opinió dels tècnics del CatSalut i del departament de Salut, que han mantingut reiteradament que l’únic espai adequat és la Capella”. García també afirma que seguiran treballant per revertir la decisió d’ahir i qualifica l’actitud dels grups municipals de “paternalista” i la de la Fundació Macba d’“arrogant”. “Ens sembla una vergonya perquè a l’anterior ple, tot i que no era vinculant, es va prendre la decisió contrària”, diu García. La plataforma tampoc veu amb bons ulls la construcció del CAP al solar de la UB, i creu que forma part “d’un acord entre despatxos” per mantenir la Capella per al museu.

“Conscients de la urgència”

El CatSalut, dependent del departament de Salut, al capdavant del qual hi ha Alba Vergés, d’ERC, va enviar ahir un informe a l’Ajuntament en què afirmen que la capella és “l’única” opció “viable en un calendari raonable” per al CAP. També que el pla especial per canviar l’ús del solar, d’equipament cultural a sanitari-assistencial, ja està redactat i entrat al consistori. Tanmateix, la decisió del grup municipal d’ERC de reservar-se el vot respon, segons la regidora Gemma Sendra, a la necessitat d’iniciar una negociació entre les institucions afectades per resoldre la situació. Sendra reitera que són “conscients de la urgència” que viu el CAP, i demana que les parts implicades “s’asseguin” a negociar.

L’Ajuntament va iniciar els tràmits per revocar la cessió de la Capella al febrer al considerar que el Macba no havia complert el contracte perquè no va començar les obres en el termini de cinc anys després de signar-lo i per una qüestió d’interès general. Ahir la regidora de la CUP Eulàlia Reguant va criticar la Fundació Macba i va resumir el cas com un “debat entre les elits de la ciutat i les classes populars”. “És una qüestió de quin barri volem i quina qualitat volem donar als veïns”, diu Reguant.

"Si no hi ha CAP al Raval, no és culpa del Macba"

El director del Macba, Ferran Barenblit, insisteix en la necessitat de donar solucions òptimes tant al CAP com al museu. “Qualsevol solució que no tingui el millor CAP, a nosaltres tampoc ens serveix. Si no hi ha CAP al Raval, no és culpa del Macba. Són anys de retard i desatenció. Volem el millor per al barri i mantenir el nostre projecte”, diu. La proposta que la Fundació Macba ha impulsat per resoldre el litigi és l’ampliació del CAP amb un edifici nou connectat amb el dispensari antituberculós de Sert. El CatSalut va rebutjar la proposta per la proximitat de les instal·lacions d’una subestació transformadora al subsol de la plaça Terenci Moix. La Fundació Macba va encarregar un informe al Col·legi d’Enginyers Industrials segons el qual les subestacions elèctriques són segures. També hi ha estudis arquitectònics que afirmen que l’ampliació és més convenient per al CAP que la Capella.

stats