Abusos

Set alumnes presenten una denúncia formal a l'Institut del Teatre contra Joan Ollé

Un professor afirma a l'assemblea d'estudiants que hi ha un segon docent investigat

3 min
Manifestació a l'Institut del Teatre

BarcelonaPer segon dia consecutiu els alumnes de l'Institut del Teatre (IT) s'han tornat a manifestar a l'atri de l'edifici. Aquest cop, després de tornar a llegir el manifest per mostrar la indignació pels casos d'assetjament i abusos de poder que va destapar l'ARA i reiterar la petició de dimissió de la direcció, els alumnes han fet una assemblea per decidir els passos a fer. Mentre valoraven la possibilitat de fer una vaga –de moment no confirmada–, un dels professors de l'IT s'hi ha sumat per demanar que tant el claustre com l'alumnat remin en la mateixa direcció. I ha anunciat que hi ha sobre la taula dos noms de professors. Per tant, més enllà de Joan Ollé, que ahir dilluns va ser apartat del professorat, hi ha un segon cas d'un docent que serà investigat. Un fet que, de moment, nega la direcció del centre.

Paral·lelament, també ha arribat la primera denúncia formal des que es va crear el protocol contra l'assetjament sexual el 2018 (el 2016 ja se n'havia presentat una altra). Dilluns a la tarda es va registrar la primera instància presentada oficialment per set alumnes de l'escola. Un d'ells ha sigut qui ha fet pública la denúncia contra Ollé, denunciant "tot tipus de maltractaments, violència verbal" i "insinuacions sexuals a companyes". Un exemple: dir a una alumna que "no patís" perquè "no se li veien les tetes, que ell la mirava tota l'estona i que no se li veien". L'alcohol va ser un altre problema, perquè Ollé impartia classe ebri i els alumnes, al final del 2020, ho van traslladar a la directora de l'ESAD (Escola Superior d'Art Dramàtica), Montse Vellvehí, que els va respondre: "Què m'heu de dir, ja sabeu com és el Joan". La professora no els va informar de l'existència d'un protocol i va dir que per fer fora Ollé calia una denúncia. Segons l'alumne, divendres passat van enviar un correu a la direcció, que els va citar per al cap de dues setmanes. Arran de la publicació del reportatge de l'ARA, la direcció els va apressar a presentar la denúncia de manera formal. L'alumne ha explicat una conversa amb Ollé de l'últim dia del taller. El professor els va dir: "Si tan malament ho he fet, denuncia'm". El diari també ha tingut coneixement d'una altra denúncia que es presentarà al centre malgrat que es tracti d'un cas que hauria prescrit, segons el protocol actual, que només admet instàncies d'alumnes que estudiïn a l'IT o faci només un any que n'hagin sortit.

Dimarts al vespre, via Twitter, l'Institut del Teatre ha llançat un missatge de "disculpes a les víctimes que hagin patit assetjament sexual i/o de poder en l'àmbit docent en les darreres dècades" I asseguren que s'investigarà i s'actuarà "en conseqüència i contundència".

Després que dilluns l'IT anunciés que Joan Ollé n'ha sigut apartat, el director ha fet un comunicat a través de la ràdio on col·labora, la SER, per reivindicar "el dret a la presumpció d'innocència, tan fonamental com la llibertat de premsa". Diu que "la sentència ja ha estat dictada", i demana comparèixer davant els òrgans que s'han creat a l'Institut del Teatre i la Diputació de Barcelona arran del conflicte institucional que s'ha obert. L'IT també ha confirmat que, seguint el protocol contra l'assetjament, la mesura cautelar de la suspensió de l'activitat docent que s'ha aplicat a Joan Ollé implica que continua mantenint el sou fins que no es tanqui l'expedient obert.

Aquest matí, els alumnes han començat a crear comissions i obriran una bústia per rebre testimonis del mateix IT i d'altres centres. De fet, aquest dimarts a l'atri hi havia estudiants del Col·legi de Teatre i el Conservatori Superior de Dansa, depenent de l'IT, on estudien menors d'edat.

Reaccions dels teatres públics

A la reacció unànime del sector rebutjant l'abús de poder al teatre, aquest dimarts s'hi han sumat els comunicats dels dos grans teatres públics de Barcelona. El Teatre Nacional ha mostrat el "ferm posicionament a favor de les víctimes", com ja va fer ahir el seu director, Xavier Albertí. El Teatre Lliure també ha mostrat "el compromís implacable contra qualsevol tipus d’assetjament per raó de sexe, orientació sexual i/o identitat de gènere". Els dos teatres afirmen que no tot s'hi val en nom de l'art. "A la nostra societat li ha costat segles arribar fins aquí, però finalment tots hem entès que no hi ha cap raó, ni cap suposat talent, que justifiqui atemptar contra la dignitat de les persones i, en especial, de les dones", diu el TNC, que acaba afirmant: "Tolerància zero". Continua l'allau de reaccions a les xarxes i als mitjans de comunicació amb nous testimonis que amplien l'abast dels abusos i apunten també a altres professors.

stats