Llibertat d'expressió

El cas Valtònyc s'encalla: el Tribunal de Gant tornarà a estudiar la petició d'extradició

El Tribunal de Cassació de Brussel·les estima en part el recurs de la Fiscalia per revisar de nou el delicte d'injúries a la corona

3 min
El raper mallorquí Valtònyc arribant al Tribunal d'Apel·lació de Gant el 9 de juny de 2020

Brussel·lesEl cas de l'extradició de Valtònyc a Bèlgica retrocedeix. El Tribunal de Cassació de Brussel·les ha estimat en part el recurs de la Fiscalia i ha decidit retornar el cas del raper mallorquí a la casella anterior i, per tant, el Tribunal d'Apel·lació de Gant, amb un jutge diferent, haurà de tornar a estudiar la petició d'extradició del jove balear Josep Miquel Arenas, exiliat a Bèlgica des del 2018 després de ser condemnat per l'Audiència Nacional pels delictes d'enaltiment del terrorisme, injúries a la Corona i amenaces. Concretament, segons un portaveu del Tribunal de Cassació de Brussel·les, el jutge ha anul·lat la decisió anterior pel que fa al delicte d'injúries a la Corona. Serà aquest punt el que haurà de ser jutjat de nou a Gant.

Tot i que no és una sentència absolutament satisfactòria, l'advocat de la defensa del raper, Simon Bekaert, ho conisdera una "victòria parcial". En declaracions a l'ARA, Bekaert ha aclarit que la resolució del tribunal de Brussel·les deixa fora de la taula la possibilitat d'extradició per enaltiment del terrorisme (3 anys de presó) i per amenaces (6 mesos). Per tant, ara Valtònyc només podria ser entregat a Espanya per injúries a la Corona si el tribunal de Gant així ho estima. La pena en aquest cas seria d'un any i, com a últim recurs, la defensa del mallorquí té previst sol·licitar que la pena es compleixi a Bèlgica. "Això és només un últim recurs, primer de tot lluitarem de nou per la no extradició", explica l'advocat que aclareix que no tindran el text complet de la sentència fins aquest dimecres, quan podran aclarir quins arguments exactament ha donat el jutjat de Cassació per demanar jutjar de nou l'euroordre per injúries a la Corona.

Des del 2018, Valtònyc, amb els advocats de la família Bekaert i Gonzalo Boye a la defensa, havia anat superant diverses fases en el procés judicial obert quan el Suprem va posar en marxa una euroordre perquè fos entregat a Espanya. Després d'un primer rebuig en primera instància, el cas va arribar al Tribunal d'Apel·lació de Gant, que va estudiar-lo a fons fins al punt de presentar una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) i una altra al Tribunal Constitucional de Bèlgica.

D'una banda, el jutge de Gant va preguntar a Luxemburg si podia acceptar l'extradició ràpida per enaltiment de terrorisme tenint en compte que Espanya havia emès l'euroordre reclamant el raper basant-se en una reforma del Codi Penal posterior al moment en què Valtònyc va presumptament cometre el delicte.

De l'altra, el mateix jutge va preguntar al Constitucional del país si a Bèlgica les acusacions per les quals es condemnava Valtònyc per injúries a la Corona quedaven emparades dins la llibertat d'expressió. El tribunal va acabar tombant el delicte a Bèlgica, que es remuntava a una llei del segle XIX i aquest és ara el punt que el jutge del Tribunal de Cassació de Brussel·les creu que cal tornar a revisar. En últim terme quedava el delicte d'amenaces, pel qual el Tribunal de Gant va considerar que al ser "verbals" no eren punibles a Bèlgica.

Malgrat tot això, la Fiscalia va decidir recórrer de nou al Tribunal de Cassació de Brussel·les, perquè creia que el rebuig no quedava prou argumentat. Segons la defensa del raper, de fet, el que la Fiscalia belga demana és "reescriure" els delictes i extradir Valtònyc no per enaltiment del terrorisme sinó per "incitació al terrorisme" i, en comptes d'injúries a la Corona, només per injúries. "No es pot reescriure la sentència", deia l'advocat Simon Bekaert fa una setmana quan el jutge de Cassació va ajornar la decisió fins a aquest dimarts.

stats