Cultura 19/10/2017

Cels Piñol: "L'ambaixada espanyola a Bulgària ha anul·lat la meva conferència perquè estava molt actiu des de l'1-O"

El dibuixant havia d'estimular la vocació de joves estudiants de l'Acadèmia Nacional d'Art de Sofia.

Sílvia Marimon
2 min
Cels Piñol

BarcelonaCels Piñol (Barcelona, 1970) és el creador de la sèrie de còmic 'Fanhunter', que ha tingut un gran èxit a tot l'Estat. Aquest estiu l'ambaixada espanyola a Bulgària el va convidar a fer una conferència i estimular la vocació del joves estudiants búlgars. "Em van dir que l'ambaixador era lector meu", assegura el dibuixant. Piñol ja tenia els bitllets d'avió i la conferència s'havia de fer a finals d'octubre a l'Acadèmia Nacional d'Art de la capital de Bulgària. Aquest dimecres, però, li van trucar des de l'ambaixada espanyola per dir-li que s'havia cancel·lat la conferència. "Em van dir que havien mirat el meu perfil i que havien vist que des de l'1 d'octubre era molt actiu i no volien embolics", assegura Piñol. "Els vaig respondre que molt abans ja era molt actiu", afegeix.

Segons el dibuixant, l'ambaixada no volia que es repetís un "incident" com el del 4 d'octubre, quan el pianista Melani Mestre va oferir un concert dins del Festival Piano Extravaganza, dedicat a les músiques ibèriques del segle XVIII fins l'actualitat, i va decidir acabar-lo amb 'L'estaca': "Davant la gravetat de la situació del meu país, no he pogut reprimir-me i he ofert de propina una versió de "L'estaca" al públic de Bulgària, dedicada a restablir les llibertats de tots aquells catalans que han patit i segueixen patint la brutalitat i la incomprensió del qui se senten més forts, més legítims i més demòcrates per fer complir unes lleis obsoletes, irreverents, interpretables a la carta i gust del consumidor", explica el músic a la seva pàgina de Facebook. Després del concert un responsable de l'Institut Cervantes se li va apropar per comentar-li que no li havia agradat el comentari amb el qual havia acompanyat 'L'Estaca'. "Un artista sent i veu i no deixa de ser un cronista d'una realitat, em va sobtar molt que s'ho prengués malament", explica el músic. El concert va ser retransmès en fals directe per la Ràdio Televisió de Bulgària.

"Mai no m'havien anul·lat cap conferència", lamenta Piñol. El dibuixant ha demanat a l'ambaixada que li comuniqui per escrit l'anul·lació, però de moment no ha obtingut resposta. El dibuixant igualment enviarà la conferència gravada, hi ha dedicat dos mesos, i material gràfic perquè els estudiants puguin treballar.

stats