El centre de creació La Vela reneix a Sabadell

Sabadell va ser la ciutat guanyadora el 2014 del concurs obert per la Generalitat per acollir La Vela, una estructura de circ estable que Vilanova i la Geltrú havia desmuntat i aparcat per falta de pressupost. En concret, va ser el centre de producció i creació pluridisciplinari de L’Estruch el que va convèncer la Generalitat per plantar al pati d’aquest equipament l’únic espai públic de creació que permetrà fer residències i espectacles de circ en vela i acollir altres estructures desmuntables. La carpa té 28 metres de diàmetre i hi caben 400 persones.

El projecte de La Vela era una de les reivindicacions més insistents del sector davant la falta de pistes on assajar i actuar. Vilanova havia adquirit la carpa al Circòmic el 2005, quan el projecte va fer fallida mentre estaven instal·lats a la localitat. Va funcionar com a espai de creació fins al 2011, quan es va desmantellar, uns mesos abans que l’Ajuntament liquidés també el festival Trapezi, que se celebrava en col·laboració amb Reus. El projecte va quedar enterrat fins al 2013, quan la Generalitat va passar a ser titular de La Vela i va poder buscar-li un nou emplaçament.

Després de cinc anys de parèntesi, La Vela reneix a Sabadell integrada en el funcionament de L’Estruch: acollir residències d’artistes de totes les disciplines -fins i tot té apartaments amb capacitat per a 14 persones- i, a canvi, obtenir la preestrena de l’espectacle. Això construeix una programació intensiva i de nivell que se suma a l’activitat amateur del centre. L’Ajuntament ha invertit 75.000 euros en dos anys per adequar La Vela a L’Estruch, i la Generalitat ha incrementat la partida al centre de 80.000 a 140.000 euros el 2015.

Tres espectacles inaugurals

La carpa ja ha estat funcionant durant el 2015 com a residència, però aquest dissabte s’inaugura com a espai d’exhibició. El director artístic, Jordi Gaspar, que també és director del festival Trapezi de Reus, ha explicat que al llarg de la jornada s’hi faran espectacles familiars i, al vespre, se celebrarà una gala de circ amb companyies com Imaga, La Fem Fatal i Pistolet. Fins a l’estiu hi ha previstes dues funcions més a la carpa: Intasi, de la companyia Eia (20 de maig), i Acrometría, dels Psirc (10 de juny). Tanmateix, al marge d’aquestes tres cites, el gruix de la programació de La Vela el nodriran les companyies que facin residència a L’Estruch. L’any passat n’hi va haver 32 de circ.

Més continguts de