Cultura 12/04/2021

César Aira guanya el premi Formentor 2021

L'escriptor argentí ha escrit més d'un centenar de novel·les, assajos i obres de teatre

2 min
CÉSAR AIRA FOTOGRAFIAT A L’HOTEL VINCCI SOMA DE MADRID.

BarcelonaL'escriptor argentí César Aira (Coronel Pringles, 1949) ha guanyat el premi Formentor 2021, tal com s'ha anunciat aquest matí en una roda de premsa des de Sevilla. Rebrà el guardó per "la infatigable recreació de l'ímpetu narratiu, la versatilitat del seu inacabable relat i la ironia lúdica de la seva impacient imaginació", segons l'acta del jurat, de les seves més de cent novel·les –la majoria, breus– i assajos. "Les lletres llatinoamericanes estan en un moment especialment interessant", ha dit un dels membres del jurat, Gerald Martin, que destaca que Aira és un escriptor "molt representatiu" d'aquest panorama. Per a un altre dels membres, el crític i poeta Juan Antonio Masoliver Ródenas, el guardó té un valor afegit perquè Aira, conegut per novel·les com Cómo me hice monja (1993) i Los fantasmas (1990), no és un autor "obvi" com els anteriors que van ser premiats. "És un Vargas Llosa en miniatura", subratlla el crític. Per a Basilio Baltasar, és essencial la "perifèria" que Aira va elegir per poder treballar lliure d'influències. "César Aira té una de les carreres més fermes de la literatura contemporània", ha assegurat la catedràtica, assagista i membre del jurat Anna Caballé. "Destaca per la capacitat fabuladora", subratlla.

Descol·locar el lector

"La constel·lació laberíntica de la seva obra és un immens gresol literari per a les figures de la cultura popular, els personatges de la gran ficció narrativa i els motius visuals de les belles arts", diu també l'acta del jurat. "César Aira és un autor que deixa perplex el lector poc avisat, l'enganxa, li produeix al llarg de les pàgines una sèrie de trencaments que el deixen descol·locat", diu Francisco Ferrer Lerín, també membre del jurat. César Aira rebrà el guardó el 10 d'octubre a Tunísia, després que els organitzadors del premi van anunciar que el guardó recupera el nom original, Prix Formentor, i la seva tradició itinerant. El premi Formentor està dotat actualment amb 50.000 euros. Entre els guanyadors de l'última etapa del guardó hi ha hagut Roberto Calasso, Javier Marías, Carlos Fuentes, Mircea Cartarescu, Alberto Manguel i Annie Ernaux.

El jurat considera també que l'escriptura de César Aira "adopta tècniques el rigor i la frescor de les quals recorda les claus jazzístiques de la improvisació artística".

stats