Crítiques de cinema

Un 'western' amb Tom Hanks i altres estrenes de la setmana

També s'estrenen 'Cosmética del enemigo', 'Palm Springs' i 'Maragall i la Lluna'

ARA
2 min
Tom Hanks i Helena Zengel a la pel·lícula 'Noticias del gran mundo'

'Noticias del gran mundo'

Un 'western' on Tom Hanks fa olor d'Oscar

És ben insòlit l'ofici de Kyle Kidd (Tom Hanks), el protagonista d'aquest western de Paul Greengrass que adapta una novel·la de Paulette Jiles. Veterà de la Guerra Civil Nord-americana, ara es guanya la vida de poble en poble com a narrador de notícies. És, per tant, un pioner de la informació entesa com un relat apassionat que interessa a la gent perquè s'hi veu reflectida. Noticias del gran mundo reprèn un motiu habitual en la literatura de conquesta, el de la captiva recuperada dels “salvatges”, aquí una nena, Johanna (Helena Zengel), que ha conviscut amb els kiowes. El film recorre camins similars als de Valor de llei o Centaures del desert, però des d'una revisió de la figura de l'heroi. Segueix llegint. Estrena als cinemes.

'Cosmética del enemigo'

Una exploració dels nostres dimonis interiors amb segell català

Estrenada al Festival de Sitges del 2020, la nova pel·lícula del barceloní Kike Maíllo, que ara arriba a la plataforma Filmin, adapta amb respectuosa llibertat la novel·la homònima de la belga Amélie Nothomb, en què la trobada aparentment casual entre dos individus desencadenava una espiral de sinistres revelacions sobre un passat d’anhels malaltissos i agressions criminals. Un joc d’alè hitchcockià que, en el salt a la pantalla, es beneficia de l’aposta per canviar el sexe i l’edat d’un dels dos protagonistes. Segueix llegint. Disponible a Filmin.

'Palm Springs'

Una comèdia romàntica atrapada en el temps

Tota comèdia basada en un bucle temporal està condemnada a recordar-nos Atrapat en el temps. Un déjà-vu que en els últims anys s’ha exagerat amb la bona acollida de films com ara Happy death day o la sèrie Russian doll. El risc d’esgotar el filó no ha fet tirar enrere el director Max Barbakow i el guionista Andy Siara, que a Palm Springs proposen unes enginyoses variacions a la idea. Potser emmirallant-se en un públic a qui el mecanisme narratiu de la repetició ja li resulta familiar, el protagonista, el Nyles, també és conscient de la seva situació: porta vivint el mateix dia des de molt abans que comencés la pel·lícula, etern convidat a un casament que mai li havia importat. Segueix llegint. Disponible a Movistar+

‘Maragall i la Lluna’

El Maragall que dormia a Nou Barris: retrat d’un visionari traït

“Quan jo tenia 8 anys un senyor molt important va venir a viure a casa meva. La primera nit va ocupar el meu llit i vaig haver de dormir a la sala d’estar”. Aquell senyor a qui li esclatava la bossa dels cereals d’esmorzar i que dormia en un pis humil de Nou Barris per prendre el pols de la ciutat era l’alcalde Pasqual Maragall. I qui relata l’anècdota és Lluna Pindado, avui una actriu d’Els Pirates Teatre, que la tardor del 1992 tenia tot just 8 anys i que va viure al·lucinada un viatge amb cotxe oficial fins a la seva escola. La mirada d’admiració d’aquella nena serveix de fil conductor que guia el documental Maragall i la Lluna, que arriba aquest divendres als cinemes Girona, Verdi, Renoir i Balaña. Segueix llegint. Estrenes als cinemes.

stats